Ludovic Orban: ”Nu există nicio prioritate la vaccinare pentru miniștri, secretari de stat…”

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Premierul Ludovic Orban a negat că politicienii sau funcționarii vor avea prioritate la primirea vaccinului anti-COVID-19, spunând că ”prioritizarea este făcută pe baza recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății”.

Invitat la postul România TV, prim-ministrul român a explicat că s-a înființat un Comitet național pentru conducerea campaniei de vaccinare, care îl va avea președinte pe medicul Valeriu Gheorghiță.

”În componenţa acestui comitet vor intra toate structurile care au atribuţii în acest amplu program de vaccinare, care va presupune probleme de depozitare, de transport, de logistică, de asigurare a spaţiilor, de invitare a cetăţenilor la vaccinare”, a spus premierul, adăugând: ”Nu există prioritate pentru miniştri, secretari de stat, funcţionari. Există o prioritizare care este făcută pe baza recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, pe baza recomandărilor venite de la nivel european”.

„Pe primul loc în ordinea de priorităţi sunt cadrele medicale care sunt în prima linie a bătăliei, urmează persoanele vulnerabile, persoanele în vârstă, cu alte boli, persoanele care pot să dezvolte forme severe, urmează cei care lucrează în zone critice, esenţiale, de exemplu servicii de apă, servicii de energie, servicii care sunt considerate strategice”, a continuat premierul.

De asemenea, Orban a mai spus la postul TV că ”nu există nicio discuție despre starea de urgență”, comentând și situația învățământului din România.

“Această perioadă de suspendare a şcolilor nu va fi foarte lungă. Vine vaccinul, sperăm să scadă în intensitate al doilea val. Atunci când condiţiile epidemiologice vor permite reluarea şcolilor în condiţii de siguranţă sanitară, vom lua această decizie”, a adăugat liberalul.