Ludovic Orban, despre pensii: „Obiectivul nostru e să le creștem cu cât putem”

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Premierul Ludovic Orban a comentat pe marginea pensiilor, care ar urma să crească cu 40% la toamnă, potrivit legii realizate în timpul guvernării PSD, spunând că mărirea va fi una realistă.

„Obiectivul nostru este să creştem pensiile cu cât putem, în mod real. Lucrul ăsta nu pot să-l spun acum, cu cât putem în mod real. O să-l constatăm după primele şase luni, în raportul semestrial pe care îl facem privind starea economiei, ţinând cont de prognoze. Şi prognozele nu numai din România, pentru că trebuie să ţinem cont şi de prognozele de evoluţie economică în Europa şi prognozele de evoluţie ale tuturor partenerilor. Pentru că degeaba măresc pensiile, dacă după aia nu pot să le plătesc”, a spus Ludovic Orban la Digi24.

Premierul a adăugat că mărirea pensiilor cu 40% este un demers foarte nerealist. ”Nu se putea face nici dacă nu eram în criză”, a adăugat Orban, precizând că impactul pe 2021 ar fi de 10 miliarde de euro.

”Cu atât cresc cheltuielile bugetului de pensii şi implicit ale bugetului de taxe. Ce nu ai venituri la bugetul de pensii, trebuie să subvenţionezi din bugetul de stat. Noi avem investiții anul acesta 52 de miliarde”, a mai spus liberalul Orban.

”Putem face şi noi ca PSD, ne facem că mărim, dăm drumul la inflaţie, care erodează toată puterea de cumpărare în special pentru persoanele cu venituri mici şi raportăm că v-am mărit pe hârtie, dar, de fapt, când stai şi te uiţi ce poţi să cumperi cu banii respectivi, poţi să cumperi mai puţin decât cumpărai înainte de aşa-zisa creştere a pensiilor”, a completat șeful Guvernului.