Ludovic Orban: De Paște totul a fost în regulă, nu există o creștere a numărului de infectări

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Premierul Ludovic Orban le-a transmis românilor să respecte ordonanțele militare și restricțiile în zilele de 1 mai și în weekend-ul care urmează, așa cum s-a întâmplat de Paște.

„Oamenii, ca şi de Paşte, ca şi cu alte ocazii, duminici, zile libere, sunt convins că vor fi responsabili, că vor respecta regulile şi că, şi în cazul în care vor ieşi, vor ieşi astfel încât să nu existe un risc suplimentar de răspândire a virusului.

Pot să vă spun, de exemplu, ştiţi că au fost foarte multe emoţii legate de sărbătoarea Paştelui, suntem deja la 10 zile, se vede că de Paşte totul a fost în regulă, nu există o creştere a numărului de infectări şi, în ciuda temerilor şi a avertismentelor lansate, până la urmă, cooperarea între Biserici şi autorităţi a dus la eliminarea aproape totală a oricărui risc epidemiologic.

Şi de 1 Mai, oamenii, probabil, vor avea dorinţa de a ieşi mai mult, dar trebuie să respecte regulile care sunt stabilite”, a declarat Orban, la Iaşi, înaintea plecării unei echipe medicale către Republica Moldova, unde va ajuta la tratarea bolnavilor de coronavirus.

Și ministrul de Interne, Marcel Vela, le-a transmis românilor, miercuri, că în perioada 1 Mai „nu ne permitem deloc să ne relaxăm”.

„Am trecut cu greu peste această perioadă, ca sa trecem cu bine peste următoarea. Totul depinde de noi. Dacă nu vom înțelege că în perioada aceasta, de 1 Mai, nu ne putem permite deloc să ne relaxăm, că nu putem ieși la chefuri, la grătare, după 15 mai nu vom avea cum să relaxam prea mult din măsurile ordonanțelor militare. Dacă însă înțelegm să ne comportăm responsabil, să respectăm toate condițiile de distanțare, indicațiile pentru igienă, după 15 mai vom putea relaxa mai mult din restricțiile actuale”, a comentat ministrul Vela într-o intervenție la Digi24.

De asemenea, și ministrul Vela s-a arătat mulțumit de felul în care cetățenii „au fost responsabili și s-au comportat de Paște”.

„A trecut suficient timp de la sărbătorile pascale și realizăm că nu avem un vârf de pandemie. Asta înseamnă că, în perioada sfintelor sărbători, românii au fost responsabili, cea mai mare parte dintre ei.

Au avut şi grijă de cei dragi şi fiecare s-a implicat să se protejeze pe sine și pe cei din jur, astfel încât, uitaţi, acum după perioada Paștelor, dacă nu am fi respectat regulile, am fi avut un număr mult mai mare de persoane depistate pozitiv, şi nu am mai fi putut discuta acum ce vom face peste două săptămâni şi jumătate.

De aceea spun că în prezent gândim măsuri de relaxare parțiale, sau chiar totale, dar totul depinde de noi. Daca nu avem un comportament corect zilele acestea, nu vom putea avea prea multe măsuri de relaxare, după 15 mai. Dacă mai îndurăm câteva zile izolarea, vor veni și măsurile de relaxare”, a adăugat ministrul Vela.