Ludovic Orban atacă o propunere USR: „O prostie fără margini”

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Președintele PNL, Ludovic Orban, a dat o declarație la RFI în care critică intenția Guvernului de a adopta o ordonanță de urgență cu privire la articolele declarate constituționale din Codul Penal și Codul de Procedură Penală.

Însă spune și despre propunerea USR ca președintele Klaus Iohannis să participe la toate ședințele de Guvern până la sfârșitului anului că este este „o prostie fără margini”.

Întrebat cum i se pare sugestia făcută de USR ca preşedintele Klaus Iohannis să participe la toate şedinţele de Guvern din acest an, pentru a preveni adoptarea unei OUG pe amnistie şi graţiere, liderul PNL a răspuns:

„Mi se pare o prostie fără margini. Există o Constituţie a României. Preşedintele participă la şedinţele de Guvern la care se dezbat chestiuni legate de apărare, de siguranţă naţională, de politică externă, conducând şedinţele la care participă.

Sigur, dacă sunt puncte pe aceste competenţe constituţionale conferite de Constituţie, preşedintele poate să participe la şedinţele de Guvern şi sunt convins că o va face, dar nici nu poate să se ducă în fiecare zi de şedinţă de Guvern, să ciocănească la uşa Guvernului şi să intre peste membrii Guvernului. Asta mi se pare chiar o propunere destul de ciudată şi de stranie”.

Despre amnistie și grațiere, liderul PNL spune că ar fi „o crimă”. „Adoptarea unei astfel de Ordonanţe practic ar scoate Guvernul României din Europa şi ar genera nişte consecinţe dramatice asupra României la nivel european.

Cred totuşi că în pragul preluării preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, premierul şi membrii Guvernului nu vor avea o iresponsabilitate atât de mare, încât să emită un astfel de act normativ (…). Personal, nu pot să cred că acest Guvern ar putea să comită o asemenea crimă împotriva României”, a mai spus Orban la RFI.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.