Lucrul în echipă și freelancing-ul, două concepte pentru companiile viitorului

Piața muncii și-a schimbat dinamica, iar companiile s-au adaptat din mers. Noile trenduri arată o mai mare flexibilitate, atât în rândul angajatorilor, cât și al angajaților. Pe lângă echipele de profesioniști din interiorul organizațiilor, au apărut tot mai mulți freelanceri care își oferă serviciile. Cele două categorii nu se exclud și vor interacționa tot mai des în clădirile de birouri ale viitorului. 

  • Echipa, esențială pentru performanțele pe termen lung
  • Conceptul de „people centricity”, tot mai popular în România
  • Regândirea spațiilor de birouri

Echipa, esențială pentru performanțele pe termen lung

Pandemia de COVID-19 pare a fi ajuns la final și, potrivit statisticilor, 45% dintre angajații din România lucrează doar de la birou, în timp ce alți 16% merg săptămânal la sediul companiei, fără ca angajatorii să le impună acest lucru. Peste 70% dintre angajați își doresc să revină la stilul clasic de lucru sau cel puțin hibrid, pe parcursul acestui an. Motivele sunt ușor de înțeles. Oamenii simt nevoia de socializare directă și sunt conștienți de faptul că lucrul în echipă asigură o productivitate sporită și performanțe pe termen lung. Destul de îngrijorător este, însă, faptul că numai 34% dintre angajați consideră că birourile în care își desfășoară activitatea este mai sigur pentru sănătate acum, în comparație cu anul trecut. 

Pentru ca tranziția de la lucrul remote la revenirea în clădirile de birouri să fie mai ușoară, este nevoie și de creșterea încrederiii că acestea sunt locuri sigure din punct de vedere sanitar. În acest scop, Liviu Tudor, fondator și președinte al Genesis Property, a dezvoltat IMMUNE Building Standard™, o certificare pentru clădiri, creată pe baza sistemului Healthy by Design®, ce cuprinde tehnologii, dispozitive, echipamente specializate, personal dedicat și facilități noi. Acestea reprezintă instrumente necesare în monitorizarea și ajustarea stării de sănătate a clădirilor de birouri, dar și o metodă ce le poate fi de ajutor companiilor, în eforturile de a-și convinge angajații să revină la birou. Aceasta este și misiunea IMMUNE™ – de a oferi clădiri sănătoase, un mediu în care sănătatea oamenilor să fie protejată atât în prezent, cât și în perioada post-pandemică. 

👉 Descopera mai multe detalii despre IMMUNE Building Standard

Conceptul de „people centricity”, tot mai popular în România

Tot mai mulți dintre managerii români aplică noțiunea de „people centricity”, prin care se asigură că angajații se bucură de tot confortul necesar, atât fizic, cât și emoțional, pentru a-și desfășura activitatea. Un angajat din trei ia în calcul să-și schimbe jobul în 2022, din motive legate de birou și de modelul de lucru al companiei. Acest lucru le-a dat de gândit angajatorilor, care au început să țină cont mai mult de noile nevoi ale oamenilor și să le acorde o mai mare atenție. Implementarea unei culturi de organizație în care oamenii să se simtă prețuiți stă la baza conceptului de „people centricity”. Cum se aplică acesta, însă? Există mai multe criterii bine definite.  

Beneficiile financiare nu mai reprezintă motivul principal pentru care talentele de top de pe piața muncii sunt atrase și menținute în interiorul corporațiilor. Programul flexibil, posibilitatea de a lucra atât de la birou, cât și de acasă, aprecierea, proiectele interesante, posibilitățile de promovare în interiorul companiei sunt elemente care asigură o rată de retenție mult mai mare în rândul angajaților. Jumătate dintre ei cred că birourile post-pandemice trebuie regândite pentru a le oferi mai multă flexibilitate și posibilități multiple de lucru, iar 60% își doresc tehnologii avansate, de tipul IMMUNE Building Standard™, care să limiteze riscurile pentru sănătate la birou. Tot mai multe dintre companii au înțeles că investițiile centrate pe oameni și pe starea de bine a acestora le vor aduce succesul pe termen lung. Atunci când angajații se simt apreciați, își fac treaba mult mai bine, sunt mai motivați și mai implicați. 

👉 Genesis Property, experienta in dezvoltarea si gestionarea de birouri clasa A 

Regândirea spațiilor de birouri

Freelancing-ul este, de asemenea, un fenomen în creștere, în România. Doar anul trecut au apărut 25.000 de PFA-uri noi, IT-ul fiind cel mai popular domeniu. La rândul lor, freelancerii au nevoie de spații în care să-și desfășoare activitatea și să facă schimb de idei, în mod direct cu alți oameni. În acest context, utilitatea clădirilor de birouri va fi regândită. Spațiile de coworking vor deveni tot mai căutate, întrucât sunt extrem de utile mai ales pentru micii antreprenori, dar și pentru unele corporații, dornice să asigure o flexibilitate mai mare a muncii și să-și eficientizeze costurile. Închirierea unor astfel de spații va fi ideală și pentru proiectele pe durată determinată. 

În plus, companiile viitorului le vor pune la dispoziție angajaților și birouri satelit, în afara sediului central. Acestea sunt amplasate în diferite zone ale orașului, iar asta înseamnă că drumul dintre casă și serviciu va fi mult mai scurt. Și trendurile care țin de estetica și utilitatea spațiilor de lucru sunt în schimbare. Birourile cu spații de tip cafenea sau restaurant, zonele de relaxare, sălile de ședințe de dimensiuni reduse, spațiile verzi din jurul clădirilor de birouri și nu numai, vor fi apreciate de angajați, pentru că le vor asigura o experiență completă. Modelul aplicat este Activity-Based Wokspace (ABW), care aduce o varietate de spații de lucru noi, cu un design aparte, dar care asigură și noi experiențe senzoriale. Un plus de confort și mai multe zone destinate diferitelor cerințe vor asigura o creștere și din punct de vedere al creativității și productivității. 

Acestea sunt conceptele pe care companiile vor pune tot mai mult accent în viitorul apropiat. Lucrul în echipă și regândirea birourilor pentru a oferi mai multă flexibilitate și un plus de siguranță atât angajaților, cât și freeelanceri-lor, reprezintă cheia succesului. Prioritizarea soluțiilor va avea un efect important asupra oamenilor, care vor simți tot mai mult că activitatea lor este importantă. 

👉 Descopera mai multe despre Genesis Property 

Sursa foto: Shutterstock