Lucian Onea, procurorul șef al DNA Prahova, este cercetat disciplinar

lucian onea
Lucian Onea. Foto: Captură YouTube

Inspecţia Judiciară a anunțat joi, 5 aprilie, că îl cercetează disciplinar pe Lucian Gabriel Onea, procuror șef al Serviciului Teritorial Ploiești al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), pentru exercitarea funcției cu rea credință.

Exercitarea funcției cu rea credință este o abatere disciplinară prevăzută de art. 99 lit. t) teza 1, din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor.

„În motivarea acţiunii s-a reţinut că procurorul a solicitat arestarea preventivă a unui inculpat în baza unui probatoriu care cuprindea, printre altele, înscrisuri pretins transmise de o persoană din afara ţării deși cunoștea că acestea au fost depuse, conform unei înțelegeri prealabile, de o altă persoană”, se arată în comunicatul de presă al Inspecției Judiciare.

De asemenea, sunt cercetați și Mircea Negulescu, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina, suspendat din funcție, și Savu Alfred Virgiliu, procuror la Serviciul Teritorial Ploiești al Direcției Naționale Anticorupție, pentru nerespectarea secretului deliberării sau a confidenţialităţii lucrărilor care au acest caracter şi exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă și abateri disciplinare.

„S-a reţinut că procurorii, prin discuţii purtate cu mai multe persoane, în afara cadrului legal, au creat premisele divulgării măsurilor de protecţie a martorilor ameninţaţi și a conţinutului probatoriului. Acţiunea disciplinară va fi înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM – n.r.) care va decide cu privire la răspunderea procurorilor în cauză”, se mai arată în comunicat.

În luna februarie, într-o emisiune la Antena3, fostul deputat Vlad Cosma a prezentat mai multe înregistrări din care reieșea că fostul procuror Mircea Negulescu și actualul șef al DNA Prahova, Lucian Onea, i-au cerut lui Cosma să fabrice probe pe care să le foloseasă împotriva altor inculpați, printre care și Sebastian Ghiță.

Scandalul de la DNA Prahova a fost unul dintre motivele pentru care ministrul Justiției, Tudorel Toader, a cerut demisia șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, pe motiv că în loc să investigheze dacă subalternii săi au încălcat sau nu legea, ea i-a lăudat în repetate rânduri.

Structura centrală a DNA a susținut că procurorii nu au falsificat probe și că magistrații au fost anterior șantajați să renunțe la urmărirea penală a familiei Cosma, în caz contrar urmând să apară în mass-media informații compromițătoare.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.