Locurile din România în care sunt cele mai multe berze

FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews
FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews

Prin intermediul aplicației „Uite barza!” au fost numărate peste 8.000 de berze albe si 2.800 de cuiburi, dintre care 1.000 de cuiburi noi, potrivit datelor analizate de Societatea Ornitologică Română, organizația care a derulat acest proiect.

Aplicația a fost lansată oficial pe 6 iulie 2017, iar proiectul de numărare a berzelor la cuiburi a durat până pe 31 iulie. Numărătorile care se efectuează mai târziu nu sunt relevante, deoarece berzele albe au început deja migrația către Africa.

La recensământ au participat peste 2.600 de români, care și-au instalat aplicația pe telefonul mobil, iar acesta a devenit cel mai de succes proiect de citizen science din România, spun inițiatorii.

„Aplicația „Uite barza!” a fost instalată pe 2.609 de telefoane mobile, iar utilizatorii au introdus în baza de date a SOR un număr de 2.851 de cuiburi. Cel mai îmbucurător lucru este că, dintre acestea, 1.070 de cuiburi sunt cuiburi noi, care se adaugă celor 5.400 de cuiburi identificate la ultimul recensământ european din 2014.

Berzele albe cuibăresc în localități sau în apropierea acestora. Cele mai multe cuiburi descoperite de utilizatorii aplicației sunt amplasate pe stâlpii rețelelor de electricitate din care 1.567 de cuiburi pe stâlpi fără suport, iar 1.208 pe stâlpii de rețea electrică pe care au fost deja montate suporturi artificiale pentru cuiburi de barză. Celelalte sunt amplasate în copaci, pe coame de casă, pe coșuri de fum etc”, se arată în comunicatul emis de SOR.

Județul cu cele mai multe cuiburi de barză recenzate cu ajutorul aplicației este Timiș. Aici au fost înregistrate nu mai puțin de 445 de cuiburi. Topul este completat de județele Arad (253 de cuiburi), Teleorman (223 de cuiburi), Harghita (179 de cuiburi) și Suceava (167 de cuiburi).

Nu mai este de mirare că în topul localităților cu cele mai multe cuiburi de barză, primele 4 poziții sunt ocupate de localități din județul Timiș: Moravița (61 de cuiburi), Jamu Mare (56), Banloc (50), Peciu Nou (42) și apoi Sansimion din județul Harghita, cu 40 de cuiburi de barză.

Cuiburile de barză se întâlnesc în toate colțurile României. Dintre cele înregistrate, cel mai nordic cuib este în localitatea Avrameni din județul Botoșani, iar cel mai sudic se află la Zimnicea, în județul Teleorman. Cel mai vestic cuib este cel din Cenad, județul Timiș, iar cel mai estic se află în satul C.A. Rosetti din județul Tulcea, în Delta Dunării.

Conform datelor preluate cu aplicația, în cele 2.851 de cuiburi din România au fost recenzate nu mai puțin de 8.241 de păsări, din care 3.913 erau pui.

„Este pentru prima oară când realizăm acest recensământ prin citizen science și rezultatele ne bucură foarte mult. Sunt peste 1.000 de cuiburi noi, de care nu știam, iar acest lucru arată foarte clar de ce este important să implicăm tot mai mulți oameni în astfel de proiecte.

O mențiune specială pentru angajații companiilor Enel care ne-au ajutat foarte mult. De ajuns să spunem că doi dintre ei au notat prin aplicație peste 800 de cuiburi”, a declarat directorul executiv al Societății Ornitologice Române, dr. Dan Hulea.

Pe baza rezultatelor obținute, SOR împreună cu companiile de distribuție din cadrul Enel vor decide dacă este necesar să înlăture cuiburile vechi aflate în poziții periculoase față de rețelele electrice și să le înlocuiască cu suporturi sigure pentru cuiburi noi.

Din 2010 și până în prezent, companiile de distribuție ale Enel în România au instalat pe stâlpii de electricitate 654 de suporturi pentru cuiburile de barză și peste 3.800 de teci electroizolante, pentru protejarea păsărilor și reducerea întreruperilor cauzate de acestea.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.