Locul unde rușii nu sunt lăsați să intre dacă nu dau declarație anti-Putin

vladimir putin
Sursa: Captură YouTube (The Guardian)

Unii proprietari de baruri, cafenele sau restaurante din Georgia nu vor să îi mai servească pe clienții ruși decât dacă aceștia dau o declarație scrisă că nu îl susțin pe președintele Vladimir Putin sau confirmă verbal acest lucru.

Un astfel de local este barul Dedaena din capitala Tbilisi, deținut de Data Lapauri. „Lumea trebuie să oprească agresiunea Rusiei”, este scris pe un poster pus pe peretele barului.

Cetățenii ruși care vor să intre în local trebuie să completeze un formular online și să fie de acord cu o serie de afirmații, ca de exemplu „condamn agresiunea Rusiei asupra Ucrainei”.

De asemenea, vizitatorilor li se cere „să nu discute politică dacă sunt beți”.

„Este o politică extremă să spui că o anumită națiune nu este binevenită aici. Dar nu vreau să am susținători ai războiului din Ucraina și care au votat pentru Putin în barul pe care îl dețin. Nu vrem să îi servim pe ocupanți”, a declarat Lapauri pentru „The Moscow Times”.

„E ceva obișnuit la ruși să nu ceară – ei solicită servicii și meniuri în rusă și vor să plătească în ruble. Uneori sunt agresivi. De parcă ar fi ceva ce li se cuvine. Aș fi preferat să nu introduc „viza” deoarece știu că nu mă pune într-o lumină bună – arată îngrozitor. Dar suntem forțați să facem acest lucru”, a mai spus patronul.

Lapauri a precizat că atâta timp cât rușii își exprimă opoziția față de Putin ei vor fi tratați exact ca orice alt client: „Avem mulți vorbitori de rusă și mulți dintre ei sunt și cetățeni ruși și nu îi deranjează să completeze formularul. Avem un feedback pozitiv de la ei.”

Și cel mai cunoscut club de noapte din Georgia, Bassiani, le-a interzis unor ruși să intre.

Nu doar localurile au impus astfel de reguli. Pentru scurt timp în luna martie, Banca Georgiei le-a cerut rușilor să semneze un formular prin care să „condamne agresiunea Rusiei asupra Georgiei și Ucrainei” (în 2008, Rusia a intervenit militar în regiunile Abhazia și Osetia de Sud din nordul Georgiei, susținându-i pe separatiști).

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.