Locuitorii dintr-un sat și-au făcut singuri drum: „Se poate și fără autorități!”

Foto: Nelu Șovre/Facebook
Foto: Nelu Șovre/Facebook

Locuitorii din comuna Trestia, județul Maramureș, s-au săturat să aștepte autoritățile să le construiască un drum. 90 de familii au adunat bani și au cumpărat plasă sudată și trei cife de beton pentru a construi cei 56 de metri ai unui drum care ar trebui să lege localitățile Trestia, Bloaja și Ciocotiș, prin zona „Piatra Săpată”.

Potrivit directmm.ro, lucrările au fost coordonate de fostul primar al localității Cernești, Nelu Șovre. Tot acesta a pus pe Facebook imagini din timpul lucrărilor și i-a criticat pe consilierii locali PNL, care nu i-ar fi sprijinit pe săteni în demersul lor.

„Munca în echipă este cea care îi face pe oamenii obișnuiți capabili de rezultate neobișnuite. Felicitări tuturor celor care au contribuit financiar și prin muncă la betonarea drumului în zona „Piatra Săpată”, din localitatea Trestia. Se poate și fără sprijinul autorităților, în special al viceprimarului și al consilierilor PNL. Felicitări, trestienilor!”, a scris Nelu Șovre, fost primar, pe pagina sa de Facebook.

Au mai fost cazuri în care oamenii și-au reparat singuri drumurile, însă unii dintre ei s-au ales cu dosare penale.  În 2016, mai mulți săteni din comuna Butea, județul Iași, au fost reclamați la poliție de reprezentanții Direcției Județene de Administrare a Drumurilor și Podurilor Iași pentru că au reparat o porțiune de patru kilometri din drumul județean 280J. Ideea plombării drumului i-a aparținut fostului primar al localității, Costel Năstase.

În 2017, doi tineri din localitatea doljeană Malu Mare au fost anunțați că riscă închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă pentru că au pietruit o bucată de drum inaccesibilă pe timp de ploaie. Comuna are peste 90 de kilometri de străzi, însă asfalt doar pe doi kilometri.

Cei doi tineri au spus că primăria și-a dat acordul ca tinerii să-și repare singuri drumul, iar primarul le-a luat apărarea.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.