Locuințe pentru tineri. Cele 3 soluții prin care obții ajutor pentru o casă

bloc de locuințe pentru tineri prima casă prima chirie anaf calculator rate prima casă 2019
Noua lege a asociațiilor de proprietari Foto: wrp.ro

Locuințe pentru tineri. Românii care sunt la început de drum și vor să își întemeieze o familie într-o casă nouă au la dispoziție mai multe soluții.

În acest articol încercăm să explicăm care sunt aceste variante și cum pot fi accesate diferite programe ori credite imobiliare dedicate tinerilor.

1. Locuințe pentru tineri prin Agenția Națională pentru Locuințe (ANL)

Dacă nu vă permiteți să cumpărați sau să închiriați o locuință de pe piața liberă, atunci puteți să închiriați o locuință ANL, iar după un an puteți să o și cumpărați.

Programul ANL se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani la data depunerii cererii pentru repartizarea unei locuințe construite prin ANL și destinate închirierii.

Tinerii își pot depune cererile și dosarele la autoritățile publice locale pe a căror rază administrativ-teritorială se află aceste locuințe.

Locuințe pentru tineri prin ANL – cine poate beneficia de ele

Tinerii care și-au depus dosarele și au împlinit 35 de ani fără a beneficia de o astfel de locuință pot primi repartiții în cel mult 36 de luni de la împlinirea acestei vârste.

Fondurile utilizate pentru realizarea lucrărilor de construcție sunt asigurate de la bugetul de stat, credite interne/externe, sume rezultate din vânzarea locuinţelor pentru tineri, realizate în anii anteriori, precum şi din alte surse legal constituite.

Locuinţele (apartamente cu una sau două camere în clădiri cu regim de înălţime redus) sunt construite pe terenuri puse la dispoziţia ANL de către autorităţile locale/centrale,cu drept de folosinţă gratuită pe întreaga perioadă de realizare a investiţiilor.

De asemenea, autorităţile locale asigură utilităţile necesare.

Locuinţele pentru tineri sunt construite prin ANL, iar după finalizarea lucrărilor sunt predate autorităților publice locale  în vederea administrării și repartizării către tinerii care îndeplinesc criteriile de acces la astfel de locuințe.

Locuințe pentru tineri prin ANL – cum pot fi cumpărate

Criteriile-cadru de acces la locuinţele pentru tineri şi criteriile de ierarhizare în baza cărora autoritățile stabilesc listele de prioritate sunt prevăzute în HG nr. 962 din 27 septembrie 2001 privind aprobarea Normelor metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, cu modificările si completarile ulterioare.

Autorităţile publice locale repartizează tinerilor aceste locuinţe, în funcție de ordinea stabilită prin listele de prioritate întocmite în baza prevederilor legale și în limita fondului locativ disponibil în acest scop, stabilesc și încasează chiria și pot vinde apartamentele numai la cererea chiriașilor care le ocupă, cu respectarea condițiilor prevăzute de lege.

După minimum un an de închiriere neîntreruptă, chiriaşii au posibilitatea de a cumpăra apartamentele în care locuiesc, fără ca vânzarea să fie condiționată de vârsta solicitanților (achitând integral prețul locuințelor din sursele proprii și/sau credite ipotecare contractate de la instituții financiare autorizate, inclusiv cu garanția statului (credite acordate prin programul Prima Casă), în termen de maxim 5 zile lucrătoare de la data înscrierii dreptului de proprietate în cartea funciară, sau în rate lunare egale, inclusiv dobânda aferentă, cu un avans de minim 15% din valoarea de vânzare, direct către autoritățile publice locale care administrează locuințele).

Valoarea de înlocuire pe mp care este utilizată pentru calcularea prețului de vânzare a locuinţelor iniţial închiriate este actualizată anual. Valoarea de înlocuire actuală este de 1.600,20 lei/mp, inclusiv TVA, se arată pe siteul anl.ro.

Cei care stau cu chirie într-o locuință construită prin ANL și doresc să o cumpere trebuie să se adrreseze primăriilor pe a căror rază administrativă sunt construite locuințele respective.

Sumele rezultate din vânzarea acestor apartamente se utilizează pentru construirea prin ANL a altor locuinţe pentru tineri, destinate închirierii.

2. Locuințe pentru tineri prin programul „Prima Casă”

O altă opțiune pentru tinerii care își doresc o locuință este creditul garantat de stat „Prima Casă”.

În ultimii ani, creditul „Prima Casă” s-a dovedit a fi foarte popular în rândul tinerilor, deși nu li se adresează exclusiv acestora. Unul dintre marile sale avantaje este că avansul minim cerut de bancă la acordarea creditului este de 5% din valoarea locuinței, spre deosebire de creditele imobiliare clasice unde avansul cerut de bancă este de 15%. Perioada de creditare este de maximum 30 de ani.

Creditul „Prima Casă” le oferă românilor posibilitatea de a cumpăra prin programul „Prima Casă” o locuință finalizată sau una în curs de finalizare, aflată în diverse faze de construcție, destinată achiziționării după finalizare.

Locuințe pentru tineri – ce oferă creditul „Prima Casă”

De asemenea, creditul ipotecar „Prima Casă” oferă și posibilitatea construirii propriei locuințe fie individual, fie prin asociații alcătuite din minimum 2 beneficiari, se arată pe siteul uneia dintre băncile care oferă credite prin programul „Prima Casă”.

Un alt avantaj este că se acceptă o gamă largă de venituri: de la venituri din salarii, pensii, dividende, drepturi de autor, chirii, rente viagere, până la venituri din activități independente. Cei interesați pot obține o sumă mai mare dacă aduc și veniturile a maximum 3 co-împrumutați.

Locuințe pentru tineri – Cine poate beneficia de creditul „Prima Casă”:

– cei care nu dețin în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția nicio locuință
– cei care dețin în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția cel mult o locuință, dobândită prin orice alt mod decât prin Programul „Prima Casă”, în suprafață utilă mai mică de 50 de metri pătrați

Cei care au deja un credit Prima Casă, dar vor o lolcuință mai mare, pot obține un nou credit „Prima Casă” dacă își vând locuința actuală și restituie integral creditul inițial.

3. Locuințe pentru tineri prin programul „Prima Chirie”

Din primăvara anului 2017 tinerii mai au încă o posibilitate de a obține ajutor de la stat dacă își doresc o locuință în care să stea în chirie.

Prin programul „Prima Chirie” se acordă o primă de relocare şomerilor înregistraţi la agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, care îşi schimbă domiciliul la o distanţă mai mare de 50 de km de domiciliu actual pentru a se încadra în muncă.

Locuințe pentru tineri – ajutor pentru chirie

Ajutorul se acordă la cerere, lunar, pe o perioadă de maximum 36 de luni, dacă persoanele care solicită acest drept se încadrează cu normă întreagă pentru cel puţin 12 luni. Această primă de relocare se ridică la 75% din suma necesară pentru acoperirea cheltuielilor pentru locuire (chirie şi utilităţi), însă în limita sumei de 900 de lei lunar.

Pentru a beneficia de prima de relocare, cei interesați trebuie să depună la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în evidenţele cărora sunt înregistrați documente care să ateste îndeplinirea condiţiilor menţionate în lege, în termen de 60 de zile de la data încadrării în muncă.

Deși actele normative ale legii au fost adoptate în mai 2017, de această lege pot beneficia și cei care s-au angajat în altă localitate (și și-au schimbat domiciliul) începând cu luna ianuarie, când a fost aprobată ordonanța.

Ești tânăr? Poți primi un teren gratuit de la primărie

Dacă acest articol vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.