Locuința ca refugiu: ce recomandă specialiștii în design interior

Foto: Pixabay

Marile orașe pot deveni rapid obositoare din cauza zgomotului, aglomerației, traficului și, uneori, a stresului care vine la pachet cu toate acestea. În aceste condiții, locuința nu este doar un loc în care trăiești, ci devine locul în care te odihnești și te încarci cu energie pentru următoarea zi. 

Pe de o parte, atunci când locuința este dezordonată, dezorganizată sau amenajată necorespunzător, aceasta se poate adăuga la stresul de zi cu zi. Pe de altă parte, o amenajare interioară atent gândită, decorațiuni plăcute și, în general, o locuință confortabilă pot transforma casa ta într-un adevărat refugiu. 

 

Iată câteva dintre recomandările specialiștilor în design interior pentru cei care doresc să își transforme locuința într-un spațiu energizant, în care să evadeze ușor din neplăcerile zilnice: 

Accent pe familie și comunicare

Unul dintre designerii de interior renumiti care au lucrat la realizarea acestui superb complex rezidential Bucurestii Noi, pune accent pe interacțiuni umane și pe comunicare în familie. Designerul a explicat următoarele despre viziunea sa: „un element pe care am pus accent a fost să aduc activitatea familiei în zona centrală. Să creez un nucleu de armonie, unde oamenii să poată comunica, indiferent de activitate. Mi-am imaginat o familie foarte apropiată, unită – o locuire călduroasă”.

Locuințele de tip open space favorizează în mod special comunicarea dintre membrii familiei. Spre exemplu, persoana care gătește poate ține ușor legătura cu membrii familiei care își petrec timpul în living. 

Lumina adecvată

Fără o îmbinare armonioasă dintre lumina naturală și cea artificială, orice încăpere poate părea mai mică, mai tristă și mai puțin primitoare. Prin urmare, ca să îți transformi casa ori apartamentul într-un refugiu relaxant, lumina adecvată este o condiție esențială. Așa cum explică specialiștii în design interior de la Houzz, „iluminarea bună poate ridica starea de spirit dată de o încăpere și o poate ajuta să funcționeze mai bine. Fă acest lucru corect și orice spațiu poate deveni o oază primitoare”. 

În ceea ce privește lumina naturală, în general, cu cât este mai multă, cu atât mai bine. În cazul luminii artificiale, sursa acesteia este esențială: nu lumina o cameră dintr-o singură sursă, ci asigură-te că ai corpuri de iluminat la mai multe niveluri (de exemplu, combinații între lustre, lămpi cu picior și aplice). Alege-le corect și te vei bucura de o ambianță minunată.

Personalizare prin amintiri

Ca locuința ta să se simtă ca o oază de liniște și pace, e important să simți că aparții spațiului respectiv. În niciun caz nu ar trebui să ai senzația unui spațiu generic sau standard. De aceea e atât de importantă personalizarea. Și ce poate fi mai personal decât amintirile cu cei dragi, în forma fotografiilor și suvenirurilor atent selectate?

Designerii de la Studio McGee explică: “Ne place să adăugăm o notă personală fiecărui design de locuință. Unul dintre modurile noastre preferate de a face o casă să se simtă completă este prin adăugarea fotografiilor de familie. Aceasta este o modalitate foarte bună de a personaliza un spațiu și de a expune toate amintirile dragi!”

Un colț pentru hobby-ul tău

O metodă bună ca să te deconectezi de la un ritm zilnic alert este prin hobby-uri. Poate îți place să desenezi, să pictezi, să scrii sau să faci proiecte de bricolaj. Oricare ar fi hobby-ul tău, creează un spațiu dedicat, care te va încuraja să îl cultivi. Așa cum explică specialiștii de la The Spruce, „dacă trebuie să împarți o zonă a unei încăperi, poți folosi un separator pentru a o despărți de restul camerei. Ai nevoie de un birou, un scaun confortabil, lumină bună și o priveliște inspirată. Asigură-te că există suficient spațiu și vei descoperi că inspirația ta va curge liber.”

Sursă foto: Pixabay

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.