Localitatea în care doi candidați au luat același număr de voturi

vot alegeri referendum macedonia
FOTO: European Parliament/Flickr (creative commons)

Doi candidați din comuna timișeană Orțișoara au obținut același număr de voturi. Din acest motiv se va organiza al doilea tur de scrutin. Candidatul PSD, Aleodor Sobolu și candidatul PMP Lucian Ivănescu au obținut, după alegerile de duminică, câte 604 voturi fiecare.

Al doilea tur se va organiza și în comuna Deveselu, din Olt. Aici, cu o largă majoritate, a fost ales Iol Aliman, care a murit de coronavirus în plină campanie electorală. Povestea a ajuns și în presa internațională. CNN relatează că după ce l-au votat, sătenii au mers în pelerinaj la cimitir, pentru a-i aduce un omagiu.

Aliman a câștigat al treilea mandat de primar al orașului Deveselu, un sat de aproximativ 3.000 de oameni din sudul României, cu 64% din voturi, potrivit datelor Biroului Electoral.

Aliman, fost ofițer de marină care ar fi împlinit luni 57 de ani luni, a murit pe 17 septembrie într-un spital din București. Numele său era deja pe buletinele de vot tipărite și nu putea fi înlăturat, au spus oficialii. În aceste condiții se vor organiza noi alegeri, relatează CNN, care preia o știre Reuters.

Într-o intervenție la Digi24, viceprimarul comunei Deveselu, Nicolae Dobre, a declarat și el l-a votat pe primarul mort și că nu i se pare deloc bizară această situație.

„A rămas pe buletinul de vot și avea dreptul de a fi ales. E o situație legală. Oamenii au înțeles-o. Prin acest vot, dau dreptul și PSD-ului de a pune un candidat la alegeri. Nu mi se pare absolut deloc bizară această situație. Asta e realitatea. Exact cum un om are dreptul la vot, așa și altul are dreptul la a fi votat”, a explicat viceprimarul comunei Deveselu.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.