Liviu Dragnea riscă să nu intre în Parlament

Liviu Dragnea FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews
Liviu Dragnea FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews

În regulamentul Camerei Deputaților există o prevedere care precizează că alegerea unui deputat poate fi invalidată dacă există o condamnarea definitivă pentru infracțiuni legate de derularea procesului electoral.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost ales deputat de Teleorman pe 11 decembrie și are o condamnare de 2 ani de închisoare cu suspendare, dată de Înalta Curte de Casație și Justiție pentru fraude comise la referendumul din 2012, pentru demiterea președintelui Traian Băsescu.

Potrivit News.ro, este vorba despre articolul 7, alineatul 3 din regulamentul Camerei Deputaților, care prevede următoarele: „Comisia de validare propune invalidarea alegerii unui deputat (…) în cazul în care există o hotărâre judecătorească de condamnare, rămasă definitivă, privind săvârșirea de către respectivul deputat a unor infracțiuni legate de derularea procesului electoral”.

Însă, potrivit Hotnews.ro, același regulament mai spune că validarea sau invalidare se face cu votul majorității deputaților. Însă, potrivit ultimelor reacții din taberele partidelor care au intrat în Parlament, PSD și ALDE ar putea face o alianță și ar putea asigura numărul de voturi necesar validării lui Liviu Dragnea.

Un lider PSD, Florin Iordache, încă președinte al Camerei Deputaților până la validare noului Parlament, susține că Liviu Dragnea nu ar fi vizat de respectivul articol din regulament, pentru că acesta s-ar referi la condamnări definitive pentru alegerile curente.

„Discutăm de aceste alegeri pentru validare. BEC a comunicat că nu s-au comis fraude electorale. E simplu, niciun deputat nu a fost ales prin fraudă”, a declarat Florin Iordache, potrivit Digi24.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.