Liviu Dragnea cere amnistie și grațiere

Liviu Dragnea
Liviu Dragnea

Șeful PSD, Liviu Dragnea, i-a dat ministrului Justiției, Tudorel Toader, termen până la sfârșitul anului să găsească o soluție pentru amnistie și grațiere, potrivit Digi24.

Aceleași surse citate de jurnaliștii de la Digi24 spun că dacă ministrul Toader nu va veni cu o soluție, Liviu Dragnea va cere susținere pentru acest proiect în Comiterul Executiv al Partidului Social Democrat.

„În mod cert nu va fi o lege, pentru că durează prea mult pentru Liviu Dragnea, întrucât cu siguranță va fi reclamată la Curtea Constituțională de opoziție, de președinte. Soluția ar fi o Ordonanță de Urgență.

O OUG va avea efecte devastatoare și nu exagerez cu nimic, pur și simplu mă raportez la toate documentele și reacțiile europene din ultima perioadă cu privire la ce s-a întâmplat în România cu legile justiției”, a declarat Alina Gorghiu, parlamentar PNL, la Digi24.

Aseară, după o întâlnire a PSD, Liviu Dragnea a fost întrebat de jurnaliști dacă va fi dată o ordonanță de urgență a Guvernului cu privire la amnistie și grațiere.

„Nu am discutat cu ministrul Justiției, Tudorel Toader, despre o ordonanță de amnistie, nici cu premierul Dăncilă și sunt absolut convins că nu se va adopta niciun fel de ordonanță de amnistie pe 1 Decembrie sau în jurul acestei date”, a declarat Liviu Dragnea, vizibil deranjat de întrebarea jurnaliștilor.

Despre același subiect a fost întrebată și premierul Viorica Dăncilă. Aceasta a spus că nu a discutat cu nimeni despre acest subiect.

„Nu am discutat cu nimeni despre acest aspect. De ce îmi cereți să discut despre un subiect pe care nu l-am discutat cu nicio anumită persoană, nu l-am avut pe ordinea de zi”, a afirmat Dăncilă, la finalul ședinței PSD de ieri.

În luna septembrie, Liviu Dragnea declara că amnistia ar înseamna „un act de dreptate” față de cei „condamnați nevinovați”. „Poziţia mea e foarte clară, aş vrea totuşi să vă spun motivaţia pentru care eu cred că trebuie adoptată o astfel de măsură şi aici intru în contradicţie şi cu domnul Toader (ministrul Justiţiei-n.r.) şi cu alt coleg, nu mai ţin minte exact acum cine a spus, că în anul centenar trebuie să… asta ar fi un act de clemenţă.

Eu nu consider un act clemenţă, eu consider un act de dreptate, un act de reparaţie, pentru că noi discutăm de decizii, de condamnări, de cercetări, de dosare, de procese făcute la mii de oameni pe probe false, pe şantaj, pe protocoale, pe încălcarea legii.

Deci nu e vorba de clemenţă, nu putem, cum adică, să acordăm clemenţă unui om care este condamnat nevinovat? Nu-s de acord absolut deloc cu definiţia asta sau cu motivaţia asta.

Că trebuie dată prin ordonanţă de urgenţă, că trebuie adoptată ca şi lege în Parlament, rezultatele nenorocite ale acestor ani în care în Justiţie s-a intrat şi încă se intră de către instituţii care nu legătură cu Justiţia şi s-au făcut dosare bazate pe probe false, ceva trebuie făcut. Nu putem doar să constatăm toate abuzurile”, a declarat Liviu Dragnea, la Antena 3.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.