Liviu Dragnea, anchetat din nou într-un dosar Tel Drum

liviu dragnea
Liviu Dragnea. Foto: Biruitorul via Wikimedia Commons

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis redeschiderea unui dosar clasat în 2013, care îl vizează pe Liviu Dragnea și compania Tel Drum, anunță Digi24.

Decizia este definitivă.

Acum, anchetatorii pot relua cercetările cu privire la suspiciuni de abuz în serviciu, legate de atribuirea unor contracte de către Consiliul Județean Teleorman, din perioada în care instituția era condusă de Liviu Dragnea.

Dosarul a fost deschis în 2010, iar în 2013 a fost clasat.

Procurorii au cerut redeschiderea dosarului deoarece unul dintre contractele verificate atunci apare în dosarul în care Liviu Dragnea este cercetat din noiembrie anul trecut pentru constituire de grup infracţional, abuz în serviciu şi fraude cu fonduri europene. Conform legii, pentru aceleaşi fapte nu pot exista două soluţii diferite, mai notează sursa citată.

Liviu Dragnea și Tel Drum

Liderul social-democrat Liviu Dragnea este acuzat de procurorii DNA de constituirea unui grup infracțional organizat, de obținerea pe nedrept a unor fonduri europene și de abuz în serviciu. De asemenea, procurorii DNA susțin că Dragnea este cel care controlează firma Tel Drum.

Potrivit DNA, suspectul Liviu Dragnea, președinte al Consiliului Județean Teleorman la acea dată, a inițiat un grup infracțional organizat care acționează și în prezent, și din care au făcut și fac parte funcționari ai instituțiilor din administrația publică și persoane din mediul de afaceri.

Grupul inițiat în anul 2001 are ca principal scop obținerea, în mod fraudulos, a unor sume importante din contractele finanțate din fonduri publice (naționale și europene), prin comiterea unor infracțiuni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală, spălarea banilor și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

Potrivit DNA, în cursul anului 2008, în calitate de reprezentant al Consiliului Județean Teleorman, Liviu Dragnea a folosit la organismul intermediar ADR Sud Muntenia documente false și inexacte, astfel încât firma Tel Drum SA să câștige un contract de reabilitare a 55 km de drum județean DJ 701 (limita – Dâmbovița Gratia – Poeni – Siliștea – Scurtu Mare – Slăvești – Ciolănești – Zabreasca – Dobrotești), în valoare de 114.263.011 lei, dintre care suma de 13.772.603 euro provenea din fonduri europene.

Au fost falsificate și înlocuite date din proiectul tehnic (memoriu tehnic, estimare cantitativă, verificări de structură), documentele fiind denaturate prin falsificarea semnăturii unui proiectant pe estimările cantitative și inserarea în cuprinsul proiectului (după predarea de către proiectant beneficiarului Consiliu Județean Teleorman) a cerinței ca metoda obligatorie de stabilizare a balastului să fie varianta la rece in situ, condiție care îi asigura firmei Tel Drum câștigarea licitației.

DNA: Tel Drum este controlată de Liviu Dragnea, iar grupul infracțional acționează și în prezent

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.