Lista medicilor care au murit în timpul gărzii sau în ziua următoare

FOTO: frank23/Pixabay.com
FOTO: frank23/Pixabay.com

Livia David, medic la Spitalul Județean din Craiova, a postat pe pagina sa de Facebook, cu ajutorul colegilor din țară, o listă cu 43 de medici care au murit în timpul gărzii sau în ziua următoare.

„Când moare un medic, moare speranţa a mii de alţi oameni”, mai spune medicul din Craiova.

„Lista colegilor decedaţi prematur, în gărzi sau după ele, în timpul serviciului sau imediat după. (…)Aş dori ca să nu privim aceste nume doar din perspectiva statistică: nişte numere înşiruite pe hârtie. Au fost colegii şi prietenii noştri, fiecare cu povestea sa, una care ar merita cu prisosinţă să fie menţionată. Fiecare poveste în parte mi-a atins inima, la propriu…

Vă împărtăşesc doar câteva. E povestea chirurgului care, după gardă, în sala de operaţie, făcându-i-se rău, a preferat să continue, până a terminat ceea ce începuse. Colegii s-au oferit să îl ajute, să termine ei, dar i-a refuzat. După ultimul fir a cerut să fie dus la SMURD…a fost prea târziu.

E povestea cardiologului cu diabet şi probleme cardiace ce făcea peste 10 gărzi pe lună şi pentru care nu s-a găsit un elicopter SMURD. Toate erau ocupate. Toate sunt destine frânte înainte de vreme. Unul a lăsat în urmă trei copii mici, altul a trecut în lumea celor drepţi cu doar o lună înaintea cununiei unicului copil”, a scris pe Facebook medicul Livia David.

Aceasta a continuat explicând că sunt „poveşti de viaţă şi, din păcate, de moarte, absolut reale”.

„Merită tot respectul şi compasiunea noastră şi, mai ales, impun luarea unor măsuri reale, care să oprească această avalanşă a morţilor subite în rândul medicilor. Domnilor parlamentari, vă rugăm să luaţi notă de această realitate: un medic mort prematur înseamnă mii de pacienţi ce nu mai sunt trataţi, mii de alte morţi subite!!!

Când moare un medic, moare speranţa a mii de alţi oameni. De ce trebuie să fie aşa? Statul român nu are nimic de câştigat, dimpotrivă!! De câteva decenii încoace, nu are decât de pierdut!!”, a mai scris Livia David.

David a explicat că medicii nu cer pensii speciale la 40 – 45 de ani, ci doar recunoaşterea gărzilor ca vechime în muncă.

„Ce alt argument mai viabil putem aduce decât această listă? Noi suntem cei ce plătim uneori cu viaţa şi întotdeauna cu sănătatea preţul acestor gărzi! Şi conform actualei legislaţii, ele nu constituie timp de muncă ce contează că vechime în muncă!!!”, a mai scris medicul pe Facebook.

Întreaga listă o puteți vizualiza – aici.

FOTO: frank23/Pixabay.com