Lista finală de miniștri propusă de Orban. Ultimul cuvânt îl are Iohannis

FOTO: Ludovic Orban/Facebook
FOTO: Ludovic Orban/Facebook

Liderul PNL, Ludovic Orban, și președintele Klaus Iohannis, discută astăzi despre componența viitorului guvern și programul executivului.

Ultimul cuvânt în definitivarea listei de miniștri pare că îl are președintele Klaus Iohannis. De altfel, președintele a propus doi miniștri cheie în Guvern. La Apărare va fi numit Șeful Statului Major, Nicolae Ciucă, iar la Externe va fi consilierul său, Bogdan Aurescu.

Ludovic Orban ar dori să convoace ședința Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului pentru luni, 28 octombrie.

A doua zi, pe 29 octombrie, ar urma să fie audiați miniștrii desemnați în ședințele comune ale comisiilor permanente ale celor două camere.

Votul de încredere a Guvernului ar urma să fie dat într-o ședință comună de plen a Camerelor Parlamentului, miercuri, pe 30 octombrie, începând cu ora 10:00.

Însă planurile lui Ludovic Orban ar putea fi dat peste cap de PSD, care are majoritate în multe dintre comisiile permanente. Una dintre tactici ar fi ca parlamentarii social-democrați să lipsească de la ședințe astfel încât să nu fie cvorum și să se amâne întâlnirea.

De asemenea, Orban trebuie să rezolve și problema voturilor necesare pentru a trece Guvernul, mai ales după ce Victor Ponta a declarat că Pro România nu va vota executivul PNL.

Potrivit Hotnews.ro, în acest moment, liberalii mai au nevoie de nouă voturi pentru a putea ajunge la cele 233 necesare învestiturii în Parlament. Conform ultimelor calcule, Ludovic Orban se bazează pe 224 de voturi negociate. PNL are 97 de parlamentari, UDMR – 30, USR – 39 (un absent nemotivat), ALDE – 24, PMP – 18 și Minorități – 16 (un absent). Tot Hotnews spune că Orban negociază cu alți 25 de parlamentari.

Cum arată lista prezentată de Orban la Cotroceni:

Premier: Ludovic Orban
Vicepremier: Raluca Turcan
Secretar General al Guvernului: Cristian Băcanu
Ministerul Finanțelor: Florin Cîțu
Ministerul Afacerilor Externe: Bogdan Aurescu
Ministerul Dezvoltării: Ionuț Ștefan
Ministerul Agriculturii: Adrian Oros
Ministerul Infrastructurii: Lucian Bode
Ministerul Muncii: Violeta Alexandru
Ministerul Apărării: Nicolae Ciucă
Ministerul Mediului: Costel Alexe
Ministerul Economiei: Virgil Popescu
Ministerul Fondurilor Europene: Marcel Boloș
Ministerul Justiției: Cătălin Predoiu
Ministerul Afacerilor Interne: Marcel Vela
Ministerul Educației: Monica Anisie
Ministerul Sănătății: Victor Costache
Ministerul Culturii: Bogdan Gheorghiu
Ministerul Tineretului și Sportului: Marian Ionuț Stroe

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.