Lista de premieri de la PSD a lui Victor Ponta

Victor Ponta FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews
Victor Ponta FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews

Față de celelalte partide cu șanse de a intra în Parlament, potrivit celor mai recente sondaje de opinie în ceea ce privește intenția de vot, PSD nu a nominalizat un prim ministru.

PNL și USR au anunțat că-l susțin pe Dacian Cioloș pentru un nou mandat, iar aliații social-democraților, ALDE, au declarat că în cazul în care ar câștiga alegerile l-ar propune pe Călin Popescu Tăriceanu.

Liviu Dragnea, președintele PSD a declarat de mai multe ori că nu este interesat de această funcție și că vrea să rămână în continuare doar liderul partidului.

Însă, potrivit unei legi din 2003, adoptată în vremea cabinetului Adrian Năstase, o persoană condamnată nu poate deține funcția de membru sau șef al guvernului.

Întrebat pe cine ar vedea premier din partea PSD, Victor Ponta spune că lista sa ar începe cu Liviu Dragnea, Eugen Teodorovici, Rovana Plumb și „poate mai sunt două-trei nume”, potrivit Digi24.

În ultimele săptămâni au fost mai multe contre între social-democrați și liberali cu privire la obligația preșdintelui de a numi un prim-ministru. PSD spune că propunerea trebuie să vină din partea partidului care obține cele mai multe voturi, iar președintele trebuie să o accepte. De partea cealaltă, PNL susține că e obligatoriu doar în cazul în care partidul respectiv obține 50% plus 1 din voturi.

Constituția prevede, la articolul 103:

(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

(2) Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

(3) Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor