Lista celor mai periculoase superbacterii rezistente la antibiotice

bacterii salmonella
Salmonella. Foto: Wikimedia Commons

Organizația Mondială a Sănătății a publicat o listă cu cele mai periculoase bacterii, pentru care e nevoie rapid de antibiotice eficiente.

Pe listă se află 12 familii de bacterii care reprezintă cel mai mare pericol pentru sănătatea umană. Este pentru prima dată în istorie când OMS publică un astfel de catalog al patogenilor rezistenți la antibiotice.

Lista a fost alcătuită cu scopul de a promova descoperirea și dezvoltarea de noi antibiotice.

Catalogul super-bacteriilor atrage în special atenția asupra unor bacterii gram negative, care sunt rezistente la mai multe antibiotice. Aceste bacterii au capacitatea de a găsi noi metode prin care să reziste la tratament și pot să transmită mai departe material genetic care le permite altor bacterii să devină și ele rezistente la medicamente.

„Rezistența la antibiotice este în creștere, și suntem pe cale să rămânem fără opțiuni”, a declarat medicul Marie-Paule Kieny de la OMS.

Lista este împărțită în 3 categorii în funcție de urgența descoperirii de noi medicamente: prioritate critică, mare și medie.

Grupul critic include bacterii rezistente la numeroase medicamente care reprezintă un pericol în spitale, case de îngrijire, precum și pentru pacienții care au nevoie de aparate pentru respirație artificială sau de catetere: acinetobacterii, pseudomonas și diferite tipuri de enterobacteriaceae (care includ KlebsiellaE. coliSerratia, Proteus). Aceste bacterii pot cauza infecții severe, adesea mortale, ale sângelui sau ale unor organe.

Din păcate, aceste bacterii au devenit rezistente la foarte multe antibiotice, inclusiv la cea de-a treia generație de cefalosporine – cele mai bune antibiotice existente la ora actuală pentru a trata bacteriile rezistente.

În categoriile cu prioritate mare și medie se află alte bacterii care cauzează boli mai comune precum gonoreea sau intoxicația alimentară (provocată de Salmonella).

Prioritate 1: CRITICĂ

Acinetobacter baumannii
Pseudomonas aeruginosa
Enterobacteriaceae

Prioritate 2: MARE

Enterococcus faecium
Staphylococcus aureus (stafilococ auriu)
Helicobacter pylori
Campylobacter spp.
Salmonella
Neisseria gonorrhoeae

Prioritate 3: MEDIE

Streptococcus pneumoniae (pneumococ, agent patogen important în producerea pneumoniei, sinuzitei, otitei şi meningitei)
Haemophilus influenzae
Shigella spp. (această bacterie este una dintre cauzele principale ale diareei la nivel mondial; se estimează că provoacă anual între 74.000 și 600.000 de decese).

Aceste bacterii rezistente se întâlnesc și în România, iar unele dintre ele sunt prezente inclusiv în spitale. De exemplu, 8 pacienţi răniţi în Colectiv ce au fost transferaţi la Spitalul Militar din Bruxelles după ce au fost tratați în țară au ajuns în Belgia infectați cu klebsiella pneumoniae și acinetobacter.

Dacă acest articol vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.