Lipsa acestei vitamine afectează până la 60% din populația globului. Ce măsuri se pot lua

Vitamina D este o adevarată vitamină minune pentru că poate să prevină apariția osteoporozei, sclerozei multiple, cancerului, bolilor de inimă sau chiar a depresiei.

Această vitamină e cunoscută pentru că multă lume se confruntă cu deficiențe, conform statisticilor undeva între 30-60% din populație. În mod normal, vitamina ia naștere din reacția pielii expusă la lumina solară, dar și din alimente sau suplimente. Deficiențele se manifestă atât la adulți cât și la copii. Aflăm mai multe detalii AICI.

Lipsa vitaminei D poate da și probleme mai mari de săntate pe parcursul vieții. O dietă hiperlipidică și deficit de vitamina D sunt factori esențiali ce pot duce la instalarea sindromului metabolic și implicit la rezistență la insulină și steatoză hepatică.

Vitamina D în sindromul metabolic

Sindromul metabolic sau sindromul X reprezintă asocierea dintre rezistența la insulină, disglicemie, dislipidemie și hipertensiune arterială. În România, prevalența acestui sindrom e de circa 44%. El e asociat cu creșterea riscului patologiilor variate precum diabet, boala arterială periferică, ficat gras, steatoza non-alcoolică, sindromul ovarului polichistic, litiază biliară, astm, boală degenerativă articulară, depresie, Alzheimer și unele forme de cancer.

Nivelurile optime de vitamina D se asociază cu risc scăzut de sindrom metabolic, dar există și alte multe beneficii demonstrate care includ scăderea riscului de afecțiuni tumorale, scăderea riscului de osteoporoză și fracturi osoase la vârstnici, creșterea imunității împotriva virusului gripal, dar și a tuberculozei, reducerea riscului de boli cardiovasculare, boli autoimune și multe altele.

Doze și forme potrivite de vitamina D3

Indiferent de vârsă, menținerea unui nivel optim de vitamina D trebuie să fie o preocupare pentru oricare dintre noi și o prioritate. Vitamina D3 poate fi găsită sub formă lichidă cu o concentrație de 500UI/8 picături, cantitate suficienă pentru dezvoltare armonioasă.

O altă formă sub care găsiți vitamina D este cea de capsule gelatinoase moi care conțin vitamina în doză de 2000UI/1 capsulă și influențează pozitiv procesele celulare de la nivel osos, muscular și nervos, dar și imunitar.

Alte surse naturale de vitamina D

Vitamina D poate ajuta chiar și la slăbit. Există o mulțime de studii care arată că persoanele obeze au un nivel de vitamina D extrem de scăzut. Grăsimea ține pe loc vitamina și nu-i dă voie să ajungă în organism și să-și facă treaba.

Studiile au arătat că persoanele care țin o dietă restrictivă caloric și iau în paralel vitamina D pot să slăbească mai ușor.

Sursele naturale de vitamina D sunt și ele multiple, chiar dacă nu au cantități atât de mari precum suplimentele alimentare: de la somon, macrou, ton, sardine, toate au Vitamina D din belșug și sunt recomandate pentru orice dietă sănătoasă. Alte alimente recomandate mai sunt gălbenușul de ou, ficatul de vită, cerealele, nucile, merele, lactatele.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.