Cel mai important separatist pro-rus din estul Ucrainei, ucis după o explozie

Liderul separatist pro-rus din estul Ucrainei, Alexandr Zaharchenko, a murit vineri într-o explozie care a avut loc la o cafenea din centrul orașului Donețk, informează AFP.

Potrivit Serviciului de Securitate al Ucrainei, moartea lui Zaharchenko a fost rezultatul conflictului dintre teroriști și sponsorii ruși.

O agenție de știri separatistă a fost prima care a publicat informația morții principalului lider separatist pro-rus. Agenția DAN a notat că ”liderul Republicii populare Donețk, Alexandr Zaharchenko, a murit într-un atac terorist” și a notat că nu este încă clar contextul faptelor.

Explozia a avut loc la ora locală 17 30 într-o cafenea din centrul orașului Donețk. Zaharchenko, un fost mecanic și om de afaceri, a devenit lider în timpul conflictului dintre separatiștii pro-ruși și armata ucraineană.

De la declanșarea conflictului, în 2014, peste 10.000 de persoane și-au pierdut viața în acest conflict de la marginea Europei.

Popularitatea lui Zaharchenko a crescut enorm în 2014. Imediat după ce teritoriile rebele din estul Ucrainei și-au proclat independența – o independență nerecunoscută vreodată de către guvernul de la Kiev – Zaharchenko a fost ales președinte al Republicii Populare Donețk cu 81% dintre voturi.

Zaharchenko nu este primul lider separatist pro-rus care moare în urma unui asasinat (daca varianta asasinatului se confirmă). Cel mai recent caz celebru este cel al lui Mikhail Tolstykh (cunoscut sub numele de Guidi). El a fost omorât într-o explozie în cartierul general din Donețk.

Rușii au avut deja o reacție oficială în acest caz, prin vocea purtătorului de cuvânt al ministerului de externe, Maria Zakharova. Aceasta a ținut să acuze autoritățile de la Kiev că se implică într-o ”luptă sângeroasă”.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.