Lider PSD, condamnat pentru un ”tun” de peste 7 milioane de lei, a stat la pușcărie doar 7 săptămâni

Bunea Stancu. Foto: expresssud-est.ro

Bunea Stancu, fost lider al PSD Brăila și președinte al Consiliului Județean, autor al unui prejudiciu dovedit de 7,5 milioane de lei, pentru care a fost condamnat la 3 ani și 8 luni de închisoare, a petrecut doar șapte săptămâni după gratii.

Decizia Judecătoriei Galați de eliberare condiționată a lui Bunea Stancu a fost anunțată în luna iulie, iar procurorii DNA au contestat-o.

Astăzi, Ana Birchall a fost dată afară de premierul Viorica Dăncilă din funcția de ministru al Justiției tocmai pentru că a încercat să facă mai stricte regulile liberării condiționate.

Bunea Stancu a fost eliberat printr-o decizie a Tribunalului Galați, care a menținut decizia Judecătoriei, liderul PSD petrecând doar o lună și trei săptămâni după gratii.

Pentru fiecare milion de lei deturnat, Bunea Stancu a stat o săptămână în închisoare: o afacere pe care nu ar refuza-o (n.r. – credem noi) prea mulți români.

Procurorii au stabilit că Bunea Stancu, în calitate de președinte al CJ Brăila, a obținut foloase patrimoniale necuvenite pentru două cluburi sportive, constând în folosirea gratuită timp de cinci ani a unui autoturism și încasarea de către acestea a sumei totale de 7.492.000 lei. Totul s-a întâmplat între anii 2006-2012, perioadă în care fostul președinte CJ era acționar majoritar al unei societății comerciale, care printr-un intermediar, avea calitatea de asociat la unul dintre cluburi și de membru fondator la celălalt club sportiv. Judecătorii au decis să-l achite pe Gheorghe Bunea Stancu pentru infracțiunea de abuz în serviciu, dar l-au condamnat pentru conflict de interese în formă continuată.

De notat este și faptul că Bunea Stancu nu este la prima condamnare, el primind trei ani de închisoare cu executare într-un dosar de luare de mită. Acesta și-ar fi folosit influența de preşedinte al organizaţiei judeţene Brăila a PSD pentru a obţine, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce privesc finanţarea partidelor politice, suma de un milion de euro de la Ioan Niculae, patron al SC Interagro SA, bani ce ar fi ajuns în campania electorală prezidențială a lui Mircea Geoană, din 2009.

Condamnat definitiv în 2015, Bunea Stancu a stat doar câteva luni la pușcărie, fiind eliberat condiționat în 2016.