Lider PNL: „Sunt convins că vor fi anticipate”

FOTO: Gov.ro
Parlamentul României. FOTO: Gov.ro

Prim-vicepreședintele PNL, europarlamentarul Rareș Bogdan, a declarat într-o conferință care a avut loc la Caracal că este un susținător al variantei alegerilor anticipate și acestea se vor organiza anul viitor.

„Sunt un susţinător total al anticipatelor. (…) Acum (preşedintele Klaus Iohannis – n.r.) spune simplu: câştigăm alegerile prezidenţiale şi anticipatele, n-am niciun motiv să mă îndoiesc că vor fi anticipate, mai ales că sunt absolut convins că aceste anticipate pot fi organizate undeva în luna mai”, a declarați Rareș Bogdan, potrivit Digi24.ro.

Rareș Bogdan a mai spus că viitorul guvern condus de Ludovic Orban va organiza alegerile prezidențiale, va pregăti bugetul pentru anul viitor, și „intrarea României în iarnă şi administrarea treburilor ţării într-o perioadă complicată (…) şi pregăteşte alegerile”.

Soluția alegerilor anticipate este susținută în special de USR. De altfel, subiectul a fost discutat în negocierile dintre liderul USR, Dan Barna și președintele PNL, Ludovic Orban, privind susținerea guvernului în Parlament.

„Premierul desemnat mi-a confirmat lucrul acesta, că după buget și după alegerile prezidențiale, necesitatea acordului pentru anticipate revine pe masă și vom depune toată energia și noi și PNL-ul pentru a ajunge acolo”, a declarat Dan Barna, după o serie de discuții cu Ludovic Orban.

De altfel, înainte de a începe negocierile pentru construirea noului Cabinet, Ludovic Orban a spus că PNL susține alegerile anticipate, însă condiția este un pact între formațiunile politice care formează majoritatea.

„Întâi învestim un guvern, după alegerile prezidenţiale, pentru că oricum, până pe 21 decembrie, când depune jurământul preşedintele României, nu se pot organzia constituţional alegeri anticipate, ne aşezăm la masă şi discutăm.

PNL va susţine această variantă, cu o singură condiţie, să existe un pact prin care formaţiunile politice care deţin jumătate din Parlament, să se angajeze că nu votează învestirea a două guverne succesive, pentru că altfel, riscăm să aruncăm ţara în criză, riscăm să creăm iarăşi instabilitate politică şi guvernamentală, şi să ajungem la a doua învestire, să se învestească guvernul în orice formulă de guvern este prezentată”, a spus Orban, după discuțiile cu liderii USR.

Și liderul Pro România, Victor Ponta, a declarat că o soluție foarte bună ar putea fi organizarea alegerilor anticipate.

„Alegerile anticipate la primăvară fac parte dintr-un proiect în care să cred, dar deocamdată nu există proiectul ăsta, dar proiectul se construiește. Avem, pe de o parte, niște condiții de la USR, care spun: să facem alegeri anticipate, acum, imediat. Știm că ceea ce spune USR nu e posibil. Nu se poate dizolva parlamentul în actualul mandat al dlui Iohannis, în ianuarie este vacanță parlamentară. La 1 februarie poți să declanșezi procedura prevăzută de Constituție, care ține 60 de zile, adică până la sfârșitul lui martie, și de la 1 aprilie poți să intri în cele 90 de zile legale pentru campanie electorală”, a explicat Victor Ponta.

Însă nu toți parlamentarii din opoziție vor alegeri anticipate. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a spus că formațiunea sa nu susține această idee.

„Dacă noi ne-am îndrepta acum spre alegeri anticipate, asta ar însemna că până în aprilie-mai anul viitor nu vom avea buget, abia atunci am începe discutarea bugetului. Nu se poate dizolva Parlamentul înainte de decembrie. În cel mai bun caz, undeva la mijlocul lunii decembrie. Alegerile pot fi organizate undeva în februarie-martie. Fără Parlament și cu un Guvern interimar, cu atribuții limitate, cine să voteze bugetul, cine să pregătească bugetul? (…) În cel mai bun caz, autoritățile locale vor primi buget după alegerile locale. Ar fi un risc uriaș, o aventură extraordinară, de care nu are nevoie țara (…), ar fi o aventură extrem de riscantă și inutilă”, a declarat Kelemen Hunor, într-un interviu la Rfi.

 

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.