Liberalii vor ca românii din Diaspora să voteze 3 zile la parlamentare

protest
Protestatarii au cerut prelungirea votului în diaspora. Foto: Andreea Dogar

Alina Gorghiu, vicepreședintele Senatului, a propus ca, pe modelul alegerilor prezidențiale, românii care trăiesc în afara granițelor să poată vota timp de trei zile și la alegerile parlamentare.

„Propunem extinderea măsurilor legislative pentru buna organizare a alegerilor în diaspora luate la alegerile pentru preşedintele României în anul 2019 şi la alegerile parlamentare. Doar aşa se pune capăt unei lungi perioade de umilinţe la scrutinele pentru românii cu drept de vot din străinătate”, a scris fostul lider al PNL, vineri, pe Facebook.

Inițiativa legislativă prevede și că alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care sunt la rând în afara secţiei pentru a intra în localul de vot pot să-şi exercite dreptul constituţional, până la ora 24:00.

Aproape 1 milion de oameni au votat la ultimele alegeri, în Diaspora

 

Liberalii doresc ca la secţiile din străinătate să se voteze și vineri şi sâmbătă, în zilele anterioare votului din țară. În ziua de vineri votarea ar începe la ora locală 12,00 şi s-ar încheia la ora locală 21,00, iar în ziua de sâmbătă votarea s-ar deschide la ora locală 7,00 şi s-ar încheia la ora locală 21,00.

O astfel de măsură ar dezavantaja clar PSD, care a mizat întotdeauna pe absenteismul alegătorilor potrivnici. În Diaspora, PNL și USR-PLUS domină clar lupta electorală, PSD fiind cotat sub 10%.

La turul doi al alegerilor prezidențiale de anul trecut au votat aproape un milion de români din Diaspora.