Liberalii vor ca la alegerile locale să voteze doar cei care au reședința în localitate de cel puțin 3 luni

alegeri votare stampila
Foto: European Parliament

Guvernul liberal condus de Ludovic Orban a introdus, în proiectul de lege care va duce la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, și o prevedere conform căreia pot vota într-o localitate doar cei care au reședința acolo de cel puțin 3 luni.

Liberalii spun că măsura este menită să descurajeze turismul electoral. Guvernul a trimis Parlamentului documentul prin care își angajează răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi. Camerele reunite ale Parlamentului vor lua o decizie asupra acestui document.

Iată ce spune noua formă a legii, propusă de cabinetul Orban:

”Persoanele care și-au stabilit reședința în circumscripția electorală cu mai puțin de 90 de zile înaintea datei scrutinului își vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care au avut reședința sau domiciliul stabilit anterior celor 90 de zile. În acest caz, cetățenii vor vota pe lista suplimentară.”

Guvernanții motivează introducerea măsurii astfel:

”În scopul prevenirii distorsionării rezultatului alegerilor la nivelul comunităților locale se impune reglementarea condițiilor de exercitare a votului de către persoanele care au obținut reședința cu mai puțin de 3 luni înaintea datei alegerilor, fapt pentru care își vor putea exercita dreptul de vot la secția de votare la care sunt arondate conform adresei de domiciliu. Astfel, se propun o serie de modificări asupra Legii nr. 115/2015 care vizează eficientizarea desfășurării procesului electoral, stimularea depunerii candidaturilor, în special în localitățile mici, precum și limitarea situațiilor de turism electoral.”

De asemena, în legea trimisă la Parlament, guvernul precizează că turul al doilea trebuie organizat la două săptămâni distanță de primul tur de scrutin.