Liberalii ”nu exclud” creșterea vârstei de pensionare la 70 de ani

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Vicepremierul Raluca Turcan a anunțat că Guvernul ia în considerare introducerea creșterii opționale a vârstei de pensionare la 70 de ani.

Cu toate că ministrul Muncii, Violeta Alexandru, susținea că nu există un astfel de proiect, Turcan a dezvăluit azi, în cadrul unei conferințe de presă la Palatul Victoria, că o măsură de creștere a perioadei de activitate, cu caracter opțional, este în lucru.

”În momentul de faţă nu cred că România este pregătită pentru pensionare obligatorie la 70 de ani. Însă cred că se impune o discuţie în spaţiul public dacă persoanele doresc să opteze pentru creşterea vârstei de pensionare, atunci să o facă. Dar nu cred că vom ajunge în curând la o creştere obligatorie a vârstei de pensionare. Subiectul acesta a fost deja lansat în dezbatere publică, se lucrează la un proiect, există şi în Camera Deputaţilor un astfel de proiect care permite munca până la 70 de ani. Dacă se va ajunge la concluzia că există o susţinere pentru această idee, este posibil să luăm această măsură”, a zis Turcan, citată de Adevărul.

Chiar și așa, într-un interviu acordat Agerpres la finalul anului trecut, colega din PNL Violeta Alexandru spunea că la Ministerul Muncii nu s-a cerut încă reglementarea unei prelungiri a perioadei de activitate.

Tot în decembrie 2019, Raluca Turcan spunea, pe același subiect: ”Nu e o chestiune dramatică, nu e nimic care să vină cu forța. Este ceva care să permită ca acolo unde există un deficit de forță de muncă major, oameni cu experiență pentru care statul a investit, să poată să opteze să lucreze”.