Leul a ajuns la un nou minim istoric în fața euro

FOTO: GreatNews lei bani leu
FOTO: GreatNews

Leul a ajuns la un nou minim istoric în fața monedei euro, potrivit cursului afișat luni, 18 noiembrie, de Banca Națională a României.

Astfel, 1 euro a ajuns să valoreze 4,7729 lei, cea mai ridicată valoare din istorie.

Totodată, este pentru prima dată în istorie când 1 euro a depășit pragul de de 4,77 lei.

Vineri, 15 noiembrie, 1 euro a fost cotat la 4,7667 lei, iar cu o zi înainte la 4,7669 lei.

Leul, aflat de câțiva ani într-o continuă scădere, a început extrem de prost anul 2019. Chiar din ianuarie 2019, Banca Națională a României anunța că moneda euro depășea pentru prima dată în istorie pragul de 4,7 lei.

Mai exact, în 21 ianuarie 2019, 1 euro ajungea să valoreze 4,7081 lei.

Un sondaj realizat în rândul celor mai buni analiști financiari, membri ai Chartered Financial Analyst România (CFA), la sfârșitul anului 2018, arata că 83% dintre aceștia estimau un curs euro de aproximativ 4,74 pentru luna decembrie a anului 2019.

Se pare însă că analiștii au fost prea optimiști, această valoare fiind deja depășită de moneda euro.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.