Legile Justiției. Concluzia lui Florin Iordache: „E ca în rugby”

Florin Iordache
Florin Iordache. Foto: gov.ro

Legile Justiției. Comisia specială pentru legile justiției a votat un ultim raport pe legea care modifică Statutul magistraților într-o ședință care a durat mai puțin de 10 minute.

Modificările vin ca urmare a unei decizii a Curții Constituționale. Definiția erorii judiciare de la articolul privind răspunderea magistraților a fost modificată din nou și s-au adăugat termenii „evident” și „grav”.

Potrivit Hotnews.ro, președintele comisiei Florin Iordache a explicat la final jurnaliștilor, legat de durata foarte scurtă a ședinței, că a fost „ca în rugby” unde cel care are mingea o protejează.

Deputatul USR Stelian Ion a declarat că în continuare definiția este „neclară” și că va discuta cu cei de la PNL să facă o nouă sesizare la Curtea Constituțională.

„A fost introdusă sintagma gravă pentru că în cele două decizii ale Curții ni se precizează cum să fie definită eroarea judiciară. Astăzi, ați văzut, am finalizat practic cea de-a treia lege. În urma răspunsului CCR trebuia să definim eroarea judiciară și prin dezbateri și discuții în comisia specială am definit și eroarea judiciară. Toată această definiție am preluat-o din motivarea Curții. Așa încât această definiție a erorii judiciare să nu mai poată avea o hibă atunci când cineva o contestă.

Din punctul nostru de vedere, nu mai sunt motive (să fie contestată la CCR – n.r.). Vom vedea ce vor face colegii din opoziție și președintele. Astăzi dacă va fi un vot în Senat și această lege le va ajunge pe celelalte două”.

Întrebat dacă știe că a dat un raport în mai puțin de 10 minute, Iordache a făcut o referință la rugby. „Și este o problemă? Haideți să fim foarte serioși – dezbaterea pe această lege s-a desfășurat înainte de a intra în Camera Deputaților. Este ca în rugby. Știi cum e în rugby? Cine are mingea o protejează. Așa facem și noi. Ca în rugby. Avem o lege pe care trebuie să o protejăm și să o trimitem ca președintele să o promulge”, a declarat Florin Iordache.

Legile Justiției. Cum arată noua definiție a erorii judiciare în Statutul magistraților

Potrivit definiției susținute de PSD, „există eroare judiciară atunci când:
a) S-a dispus în cadrul procesului efectuarea de acte procesuale cu încălcarea EVIDENTĂ a dispozițiilor legale de drept material și procesual, prin care au fost încălcate grav drepturile, libertățile și interesele legitime ale persoanei, producându-se o vătămare care nu a putut fi remediată printr-o cale de atac ordinară sau extraordinară;

b) S-a pronunțat o hotărâre judecătorească definitivă în mod EVIDENT contrară legii sau situației de fapt care rezultă din probele administrate în cauză, precum și atunci când, prin încălcarea clară și incontestabilă a situației de fapt sau a normelor juridice aplicabile au fost afectate GRAV drepturile, libertățile și interesele legitime ale persoanei, vătămare care nu a putut fi remediată printr-o cale de atac ordinară sau extraordinară”.

Legile justiției. Proteste ale magistraților

Sâmbătă, în fața Curții de Apel, aproximativ 100 de procurori și judecători au protestat în tăcere față de modificările din legile justiției.

Vineri, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov au cerut suspendarea oricăror decizii din partea CCR sau din partea celorlalţi factori implicaţi în procesul legislativ cu privire la legile justiţiei până la emiterea avizului Comisiei de la Veneţia şi respectarea întocmai a recomandărilor GRECO.

„În unanimitate, Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov a formulat următoarele consideraţii şi solicitări: suspendarea oricăror altor decizii din partea Curţii Constituţionale a României sau din partea celorlalţi factori implicaţi în procesul legislativ cu privire la legile justiţiei până la emiterea avizului Comisiei de la Veneţia, organism consultativ al Consiliului Europei, dreptul UE aplicându-se cu prioritate în faţa dreptului naţional, chiar şi în faţa Constituţiei; respectarea întocmai a recomandărilor emise de GRECO cu privire la legile justiţiei.

În conformitate cu prevederile Constituţiei României, Tratatele internaţionale la care România este parte sunt obligatorii şi se aplică cu prioritate, în faţa normelor legale interne, astfel că, implicit şi recomandărilre GRECO sunt obligatorii pentru legiuitorul român”, se arată într-un comunicat al reprezentanților Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Brașov.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.