Legea porcului în România: fără resturi de mâncare, nu se intră în coteț cu pantofii de pe stradă, scroafele sunt interzise

FOTO: Pexels/Pixabay.com

FOTO: Pexels/Pixabay.com

Gospodarii nu mai au voie să dea resturi de mâncare porcilor și nici să intre în coteț cu pantofii de pe drum, ca să nu transmită pesta porcină. Este un proiect de lege care a trecut de Senat și urmează ca decizia finală să fie luată în Camera Deputaților, care este for decizional.

Potrivit legii, în locul resturilor alimentare, porcilor trebuie să li se dea doar grăunțe sau furaje. De asemenea, gospodarii nu mai au voie să țină scroafe pentru reproducere. Gospodarii nu vor putea ține mai mult de 5 porci. Proiectul prevede și amenzi cuprinse între 1.000 și 18.000 de lei.

Mai exact, gospodarii au obligația respectării următoarele cerințe minime de biosecuritate pentru exploatatiile non-comerciale:

a) să nu hrănească porcinele cu resturi alimentare și/sau cu alte subproduse de origine animală, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1069/2009;

b) să dețină porcinele în spații ingrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porcinele deținute din alte exploatații sau cu porci sălbatici;

c) să îngrijească porcinele astfel încât să nu existe posibilitatea de contact între porcinele din exploatație și orice carcasă sau parte de carcasă provenite de la porcii sălbatici;

d) să ofere facilități pentru persoana care lucrează cu porcinele în vederea schimbării hainelor și încălțămintei la intrarea și iesirea în/din adăpostul porcinelor;

e) să amenajeze dezinfectoare pentru încălțăminte, atât la intrarea, cât și la ieșirea din adăpost;

f) să nu intre în adăpost de porcine, timp de 48 ore, dacă participă la activități de vânătoare;

g) să notifice medicul veterinar oficial/medicul veterinar de liberă practică împutemicit cu privire la orice modificare a stării de sănătate a porcinelor; orice sacrificare pentru consum familial efectuată în exploatație, precum și orice modificare constatata la nivelul carcasei și/sau organelor, ca urmare a sacrificării porcinelor în vederea consumului familial; orice mortalitate aparută la porcinele pe care le deține în exploatație;

h) echipamentele, ustensilele utilizate la îngrijirea porcinelor din exploatație să fie folosite exclusiv la aceste activități;

i) să fie evitate sau excluse vizitele nejustificate ale unor persoane străine/neavizate la nivelul adăpostului porcinelor;

j) să nu crească în exploatație scroafe și/sau vieri folosiți pentru reproducere – această condiție nu se aplică exploatațiilor comerciale;

k) să nu hrăneasca porcinele cu furaje de origine vegetală pe o perioada de cel puțin 30 de zile de la recoltarea acestora;

l) să nu folosească așternut vegetal pe o perioada de cel putin 90 de zile de la recoltare.


Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version