Legea pentru exploatarea gazului din Marea Neagră e gata. Cât % va lua statul român și cât vor lua companiile

legea offshore gaz marea neagră platformă petrol
Foto: keridjackson / pixabay.com

Marcel Ciolacu, liderul PSD și președintele Camerei Deputaților, a declarat pentru dcnews.ro că Legea offshore privind exploatarea gazului din Marea Neagră este gata.

„Mâine, sub semnătura mea, a domnului prim-ministru Nicolae Ciucă, a domnului preşedinte Kelemen Hunnor, va fi depusă la Parlament Legea offshore, astfel încât să ne încadrăm în perspectiva ca, cel târziu în 2027, din Marea Neagră să fie scoase primele gaze”, a spus Ciolacu.

Potrivit liderului PSD, statul român va câștiga 60%, iar companiile OMV și RomGaz vor lua 40% din beneficiile provenite de pe urma gazului din Marea Neagră.

„Sunt mai multe diferențe faţă de vechea lege. Avem o abordare ca statul român să fie prioritar la accesul la gaze. Este o noutate. Întâi cumpără statul român şi companiile româneşti acest gaz şi apoi se poate exporta surplusul. Am luat şi am discutat un pic şi de abordarea României împreună, în ceea ce priveşte consumul, cu Republica Moldova, cel mai vulnerabil stat european în acest moment în fața agresiunii lui Putin asupra statelor independente. De departe, toată Europa trebuie să ajute Republica Moldova”, a mai spus el.

Foto: keridjackson / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.