Ieri, 14 februarie, Comisia juridică a Senatului a început să dezbată proiectul de lege privind grațierea, care a fost trimis în Parlament de Guvernul Grindeanu.
Potrivit proiectului de lege, un condamnat definitiv poate fi grațiat dacă achită întreaga pagubă pe care a provocat-o.
„Grațierea prevăzută la art. 1-2 este condiționată de achitarea, în termen de 1 an de la condamnarea definitivă sau, după caz, de la punerea în libertate, a despăgubirilor la care persoana condamnată a fost obligată prin hotărâre judecătorească definitivă. Nerespectarea condiției (…) atrage revocarea grațierii, pedeapsa stabilită sau restul rămas neexecutat urmând să se execute în regim de detenție”, se arată în proiectul de lege.
Însă președintele Comisiei juridice din Senat, Șerban Nicolae (PSD), a susținut în timpul dezbaterii că termenul de un an în care să fie recuperate prejudiciile produse de cei grațiați ar trebui eliminat.
„Nu înţeleg de ce se vorbeşte de acea dispoziţie de recuperare a prejudiciului. Este exagerată şi pune sub semnul întrebării semnificaţia gestului de clemenţă”, a declarat Nicolae, citat de Digi24.
El a mai spus că nu ar trebui să existe un termen până când un condamnat eliberat să returneze prejudiciul creat, precizând că, dacă persoana este în penitenciar, aceasta nu mai are mijloacele necesare să returneze prejudiciul.
Dezbaterile privind proiectul privind grațierea vor fi reluate pe 21 februarie.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: