Legea examenului auto ar putea fi schimbată. Orice șofer cu permis de cel puțin 3 ani ar putea fi examinator

FOTO: Greatnews.ro
FOTO: Greatnews.ro

UDMR a depus la Parlament un proiect de lege prin care dorește reorganizarea procedurii de obținere a permisului de conducere. Cea mai importantă modificare se referă la posibilitatea ca, pe lângă polițiști, să poată fi examinator la proba de traseu orice persoană care are permis de conducere de cel puțin 3 ani și care obține o autorizație de examinator auto. De asemenea, se propune ca instructorul auto să fie în mașină în momentul în care elevul său dă examenul la proba de traseu.

Potrivit propunerii parlamentarilor UDMR, pentru a obține o autorizație de examinator, persoana respectivă trebuie să dețină permis de conducere pentru categoria B de cel puțin trei ani, să nu fi avut permisul de conducere anulat sau suspendată exercitarea dreptului de conducere a autovehiculelor în ultimii trei ani.

O altă condiție este să nu desfășoare activități în cadrul unei școli de conducători auto și trebuie să urmeze cursul de formare inițială.

Pentru a obține autorizație de examinator pentru categoriile C sau D, pe lângă condițiile de mai sus, persoana trebuie să aibă cel puțin 5 ani experiență în categoria de vehicule pentru care solicită atestarea sau să promoveze testul de evaluare teoretică și practică.

Autoritatea Rutieră Română (ARR), organ tehnic al Ministerului Transporturilor, ar fi responsabilă pentru examinarea candidaților.

Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor va rămâne, în continuare, autoritatea competentă de testare pentru proba teoretică, de emitere a permiselor de conducere și de evidență a acestora, în timp ce Autoritatea Rutieră Română va fi desemnată doar pentru desfășurarea probei practice și autorizarea examinatorilor.

În același proiect se mai propune și ca efectuarea ambelor probe pentru obținerea permisului de conducere să nu se mai facă obligatoriu în aceeași localitate, în sensul în care candidații, în funcție de reședința lor, de localitatea unde sunt angajați sau studiază, își vor putea alege un centru de examinare diferit pentru susținerea probei.

La proba practică, instructorul ar fi obligat să fie prezent în autovehicul, să asiste candidatul pentru a supraveghea desfășurarea examenului.

Vă recomandăm și:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.