Legea care îi obligă pe părinți să își vaccineze copiii, tot mai aproape de realitate

Legea prin care părinții vor fi obligați să își vaccineze copiii pentru a-i putea înscrie la grădiniță sau la școală va fi în dezbatere publică luna viitoare, iar anul viitor ar trebui să intre în vigoare, anunță digi24.ro.

În prezent, Ministerul Sănătății lucrează la proiectul de lege prin care imunizarea va fi obligatorie. Responsabilii din instituție au promis că vor rezolva şi problemele privind aprovizionarea cu vaccin gratuit.

Potrivit sursei citate, numărul părinţilor care refuză să-şi vaccineze copiii a crescut cu 10 la sută în ultimii doi ani. În prezent, rata vaccinării a ajuns la 80%, fiind cu 15% mai mică decât recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Legea vaccinării prevede ca imunizarea cu cele 10 seruri incluse în schema națională până la 14 ani să fie obligatorie. Părinții care refuză vaccinarea după ce au fost informați, și care nu și-au vaccinat copiii până la vârsta de 3 ani, riscă să fie acuzați de „infracțiunea de rele tratamente aplicate minorului”, potrivit hotnews.ro.

Înscrierea copiilor în grădinițe și scoli, de stat sau private, se va putea face doar după ce părinții vor prezenta dovada vaccinării copilului cu vaccinurile împotriva hepatitei B, a difteriei, tetanosului, pertussis, poliomielitei, rujeolei, oreionului și rubeolei. Vor fi exceptați doar copiii “care fac dovada contraindicațiilor medicale definitive pentru anumite vaccinări”.

Legea vaccinării va pune accent pe drepurile copilului.

“Așa cum au drept la tratament medical, au dreptul să fie vaccinați încât să nu se îmbolăavească atunci când cresc, să nu existe sechele, decese în rândul copiilor”, a declarat pentru stirileprotv.ro Alexandru Rafila, reprezentant al comisiei de vaccinologie.

Recomandările editorilor GreatNews:

Opt vaccinuri obligatorii pentru toți copiii. Amenzi usturătoare și pentru medici
Medicii care se opun vaccinării ar putea rămâne fără meserie
Documentar despre vaccinare adus în exclusivitate în România

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.