Legea antifumat se modifică

La nici două luni de când a intrat în vigoare legea care interzice fumatul în spațiile publice, senatorii vor să o modifice.

Potrivit Digi24, parlamentarii vor se reintroducă spațiile special amenajate pentru fumători. Astfel, se vor putea deschide camere speciale, destinate exclusiv fumatului, bine izolate şi corect inscripţionate.

Printre modificări se mai află și redefinirea noțiunii de „spațiu închis” cu pereți de jur împrejur și nu cu doi pereți laterali, cum e acum.

„Cei care vor să fumeze trebuie să poată să fumeze acolo unde nu periclitează în niciun fel nefumătorii. Pe de altă parte, trebuia să fie redefinită sintagma de spaţiu public închis pentru că definiţia pe care o dădea lege, pe lângă faptul că era ilogică, era şi extrem de discriminatorie pentru fumători”, a declarat deputatul Daniel Fenechiu, inițiatorul amendamentelor, pentru Digi24.

De asemenea, pe lângă penitenciare, senatorii vor să permită fumatul și în spitalele de psihitrie. Problema a fost reclamată chiar de reprezentanții spitalelor de psihiatrie, care spun că bolnavii psihici cronic nu pot înțelege că nu au voie să fumeze în clădire.

Modificările, aprobate în unanimitate de comisiile de Sănătate și Economică, vor fi supuse la vot în Senat și apoi în Camera Deputaților, care este for decizional.

Potrivit unui sondaj IRES, doar unul din zece români este nemulțumit de legea anti-fumat, care este deja în vigoare în majoritatea statelor europene.

Același studiu arată că 75% dintre respondenți nu fumează deloc tutun, în timp ce doar 18% fumează zilnic. Sondajul IRES susține că patru din zece fumători au încercat să se lase de acest obicei în ultimul an.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: