Legea antifumat în mașini. Când ai voie cu țigara la volan

Polițiștii de la Rutieră spun că în cazul șoferilor, legea antifumat este mai greu de aplicat. Singurii care pot fuma la semafor sunt șoferii cu mașini personale. Sunt amendați taximetriștii și cei care conduc mașini de serviciu.

„Legiuitorul trebuia să vadă mult mai atent această interdicție a fumatului la volan, în mod concret văzând un șofer care fumează nu știe forma de proprietate și trebuie să-l oprească să verifice… vorbim de blocaje rutiere, că polițistul preferă să nu execute oprire”, spune Dumitru Coarnă, lider de sindicat din Poliție, pentru Digi24.

Taximetriștii, de exemplu, primesc între 100 și 500 de lei dacă fumează în mașini. Legea se aplică și clienților care fumează. Amenzi de până la 18.000 de lei pot primi și companiile de taxi.

Pe lângă interzicerea fumatului în spațiile publice, urmează și interzicerea unor tipuri de țigări. Printre altele, ar urma să fie eliminate de pe piață țigările slim și cele cu arome, cum ar fi cele mentolate sau fructate.

Consiliul Uniunii Europene spune că obiectivul principal al revizuirii legisative cu privire la vânzarea produselor de tutun este scăderea atractivității pentru tineri.

Reglementările se vor extinde și asupra țigărilor electronice. De exemplu, concentrația maximă de nicotină va trebui să fie de maxim 20 mg/ml, cartușul de unică folosință trebuie să fie de maxim 2 ml, iar volumul maxim al recipientelor de reîncărcare să fie de 10 ml.

De asemenea, Comisia Europeană urmează să facă și un raport ce se referă la potențialul risc pe care l-ar putea avea pentru sănătate țigările electronice.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Șoferii își pot suspenda polițele RCA. Când este posibilă renunțarea la asigurare?
Liceul din România la care te poţi înscrie doar dacă părinţii sau bunicii tăi l-au absolvit
Cum poți să primești de la stat un teren gratuit pentru casa ta. Ce trebuie să faci

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.