Legea amnistiei și a grațierii, respinsă în Camera Deputaților

angajarea răspunderii guvernului parlament
Palatul Parlamentului. Foto: Mihai Petre via Wikimedia Commons

Legea amnistiei și a grațierii a fost respinsă în această seară în Camera Deputaților. Aleșii au respins proiectul de lege cu 293 de voturi.

Actuala majoritate parlamentară a fost de acord cu cererea făcută de Klaus Iohannis, câştigătorul alegerilor prezidenţiale de duminică, care a declarat că Legea amnistiei și a grațierii „trebuie să pice” în Parlament.

Proiectul de lege era de aproape un an în sertarele Comisiei Juridice, ceea ce i-a făcut pe cei din opoziţie să acuze puterea că păstrează legea pentru a-i putea salva pe social democraţii care au probleme cu justiția, relatează digi24.ro.

Victor Ponta a răspuns provocării lui Klaus Iohannis din campania electorală ca Legea amnistiei să fie pusă pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor şi respinsă prin votul plenului.

Proiectul prevedea graţierea pedepselor cu închisoare de până la 6 ani, inclusiv a celor condamnați pentru fapte de corupţie.

Legea amnistiei și a grațierii, una dintre cele mai criticate legi din România

După ce a fost respinsă de Senat, proiectul a primit aviz în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, pe 10 decembrie 2013. Această zi a primit numele de „marţea neagră a democrației” pentru că modificările votate pe ascuns de aleşi aveau sa fie aspru criticate în ţară, dar şi în străinătate. După un val de reacţii negative din partea ambasadelor occidentale, proiectul s-a întors în Comisia Juridică. Liberalii au vrut ca proiectul să fie respins înaintea vacanţei de vară, dar PSD s-a opus.

Cererile au revenit în apropierea campaniei electorale, dar tot fără succes, ceea ce i-a determinat pe liberali să folosească amnistia şi graţierea ca temă electorală împotriva lui Victor Ponta.

Legea amnistiei şi a graţierii a fost iniţiată în februarie 2013 de către deputaţii Mădălin Voicu şi Nicolae Păun. Cei doi susţineau că e nevoie să fie graţiaţi cei condamnaţi pentru infracţiuni minore pentru că închisorile sunt supraaglomerate.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.