Lege UE. Toate mașinile vor avea, obligatoriu, sisteme speciale de siguranță

FOTO: Pexels/Pixabay.com
FOTO: Pexels/Pixabay.com

Toate autoturismele noi care vor fi vândute în țările din Uniunea Europeană începând cu vara anului 2022 vor fi prevăzute cu funcții de siguranță. Măsurile au fost propuse anul trecut de Comisia Europeană și aprobate de Parlamentul European. Scopul este de a reduce numărul victimelor accidentelor rutiere.

„În fiecare an, 25.000 de persoane își pierd viața pe drumurile noastre. Marea majoritate a acestor accidente sunt cauzate de erori umane. Putem și trebuie să acționăm pentru a schimba lucrurile. Datorită noilor elemente avansate de siguranță care vor deveni obligatorii, putem avea același impact ca atunci când au fost introduse centurile de siguranță.

Multe dintre noile elemente există deja, în special în vehiculele de lux. Acum ridicăm nivelul de siguranță în ceea ce privește toate vehiculele și deschidem calea spre o mobilitate tot mai conectată și mai automatizată în viitor”, declara, anul trecut, fostul comisar european pentru Piața internă, Industrie, Antreprenoriat și IMM-uri, Elżbieta Bieńkowska.

Printre cele mai importante elemente de siguranță obligatorii se numără:

  • Autoturisme, camionete, camioane și autobuze. Sisteme de avertizare în caz de somnolență și de neatenție a conducătorului auto (de exemplu, utilizarea telefoanelor inteligente în timpul conducerii), asistență inteligentă pentru controlul vitezei, sisteme de siguranță la mersul în marșarier cu cameră de luat vederi sau cu senzori și dispozitive de înregistrare a datelor în caz de accident („cutia neagră”).
  • Autoturisme și camionete. Asistență pentru menținerea benzii de circulație, sisteme avansate de frânare de urgență și centuri de siguranță îmbunătățite în urma testelor de impact.
  • Camioane și autobuze. Cerințe specifice de îmbunătățire a vizibilității directe a șoferilor de autobuz și de camion și de eliminare a unghiurilor moarte, precum și sisteme frontale și laterale ale vehiculului pentru a detecta și a avertiza cu privire la prezența participanților la trafic vulnerabili, în special la efectuarea virajelor.

Lista noilor funcții de protecție care trebuie să fie instalate pe mașini cuprinde aproape 30 de sisteme.

„Creșterea gradului de automatizare oferă un potențial semnificativ pentru compensarea erorilor umane și asigură noi soluții de mobilitate pentru persoanele în vârstă și pentru cele cu deficiențe fizice. Toate acestea ar trebui să sporească încrederea și acceptarea de către public a automobilelor automatizate, sprijinind tranziția către conducerea autonomă”, transmit reprezentanții UE.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.