Proiect de lege în România: Sucurile cu zahăr, interzise copiilor

FOTO: Lernestorod/Pixabay.com
FOTO: Lernestorod/Pixabay.com

Parlamentarul Gheorghe Udriște a inițiat un proiect de lege prin care li se interzice copiilor sub 16 ani să cumpere sucuri care conțin zahăr. Acesta mai cere și ca pe sticle să fie avertismente, ca în cazul pachetelor de țigări. De asemenea, lege mai cere și o taxă suplimentară, care să crească prețul acestor produse.

„Aplicarea pe recipienți care conțin asemenea băuturi a unor anunțuri de avertizare în sensul că, de exemplu, zahărul dăunează grav sănătății. În sensul că nu este permis copiilor sub 16 ani”, a declarat inițiatorul legii, Gheorghe Udriște, pentru Digi24. Proiectul va fi dezbătut, cel mai probabil, de către viitorii parlamentari, anul viitor.

Și alți parlamentari au inițiat proiecte prin care spun că vor să-i protejeze pe copii. Deputatul Horia Cristian, de exemplu, a propus un proiect de lege prin care toți cei care se vor naște după 1 ianuarie 2017 să nu poată cumpăra produse de tutun niciodată.

În prezent, potrivit legii, produsele de tutun se pot cumpăra doar de cei care au peste 18 ani, însă deputatul vrea ca niciunul dintre cei care se nasc începând cu anul viitor să aibă dreptul de a cumpăra țigări nici după împlinirea vârstei majoratului.

„Fumatul şi consumul de tutun sub orice formă reprezintă un risc clar şi indiscutabil asupra sănătăţii umane. Fumatul determină îmbolnăvire, suferinţă şi moarte şi având costuri care depăşesc orice profit generat de industria de tutun.

Nu există niciun aspect al vieţii umane care să fie îmbunătăţit de sau prin consumul de tutun, cu excepţia profitului companiilor producătoare de tutun.

Fumatul nu este un drept al omului recunoscut explicit de societatea umană modernă”, se arată în expunerea de motive a proiectului.