Lege. Polițiștii au voie să folosească mai multe tipuri de arme pentru a imobiliza suspecții

FOTO: Ministerul Afacerilor Interne, Romania/Facebook
FOTO: Ministerul Afacerilor Interne, Romania/Facebook

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege prin care poliţiştii obţin atribuţii sporite în misiune. Proiectul pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice, iniţiat de ministrul Carmen Dan şi de Florin Iordache, a fost adoptată cu 173 de voturi „pentru”, 82 „împotrivă”, iar şase deputaţi s-au abţinut.

Printre prevederile legii se numără şi amendarea celor care refuză să se legitimeze în faţa poliţiştilor.

Printre modificări se numără și faptul că polițistul poate aplica procedee de autoapărare sau imobilizare folosindu-se și de arme neletale. „În îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, poliţistul este îndreptăţit să utilizeze mijloace de constrângere constând în: forţa fizică, inclusiv aplicarea unor procedee de autoapărare sau imobilizare, cătuşe sau alte mijloace care permit imobilizarea membrelor superioare şi/ sau inferioare, denumite în continuare mijloace de imobilizare; mijloace neletale, arme, arme albe şi de foc, mijloace adecvate sau după caz vehicule pentru oprirea forţată, blocarea sau deschiderea unor vehicule ori spaţii închise în care se găsesc persoane şi bunuri ori pentru înlăturarea unor obstacole”, se arată în raportul adoptat de comisiile de specialitate.

De asemenea, polițitul trebuie să-i permită persoanei pe care o încătușează să-i acopere fața.

O altă prevedere arată că polițiștii pot utiliza mijloace adecvate pentru a opri și pătrunde în vehicule sau pentru a intra în orice fel de spațiu închis cu scopul de a scoate o persoană urmărită.

Dacă legea va fi adoptată, cei care nu se legitimează în fața polițistului vor fi amendați. Constituie contravenție săvârșirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni: „refuzul unei persoane de a furniza date pentru stabilirea identității sale sau de a se prezenta la sediul poliției, la cererea ori la invitația justificată a organelor de urmărire penală sau a organelor de ordine publică, aflate în exercitarea atribuțiilor de serviciu”.

Legea urmează să ajungă la preşedintele României, pentru promulgare.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.