Lege în Ungaria: Cine doarme pe stradă riscă închisoare

FOTO: Ben_Kerckx/Pixabay.com
FOTO: Ben_Kerckx/Pixabay.com

Începând de astăzi, oamenii străzii din Ungaria riscă să ajungă în închisoare. Cei care sunt prinși că dorm pe stradă vor primi mai întâi un avertisment, apoi, dacă vor recidiva, vor fi trimiși în închisoare sau vor fi înrolați în programe de muncă.

Acest amendament a fost aprobat de Parlamentul de la Budapesta în luna iunie, dar locuitul pe străzi era un delict pasibil de amendă încă din 2013.

În adăposturile de stat sunt în total 19.000 de locuri. Potrivit unor estimări neoficiale, în Ungaria ar exista aproximativ 30.000 de oameni fără adăpost. Legea a fost criticată de numeroase organizații ale drepturilor omului.

ONU susține că legea aceasta este „crudă și incompatibilă cu legile internaționale privind drepturile omului”.

În iunie, raportorul ONU Leilani Farha a descris legea ca fiind „crudă și incompatibilă cu legile internaționale legate de drepturile omului”.

„Ce crimă au comis ei? Doar încearcă să supraviețiuască”, a scris Farha într-o scrisoare deschisă către guvernul Ungariei.

În septembrie, Parlamentul European a deschis o procedură împotriva Ungariei care ar putea duce teoretic la sancțiuni. Rezoluția votată de Parlament a invitat ”Consiliul (statelor membre) să constate dacă există un risc clar de încălcare gravă, de către Ungaria, a unor valori referitoare la articolul 2 al Tratatului UE și să adreseze Ungariei recomandări în această privință”.

Dosarul eurodeputaților vizează inclusiv îngrijorările privind situația oamenilor fără adăpost din Ungaria.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.