Lege dură împotriva violatorilor în Spania, după cazul „Haita de lupi”

FOTO: Alexas_Fotos/Pixabay.com
FOTO: Alexas_Fotos/Pixabay.com

Guvernul din Spania urmează să modifice legislația privind consimțământul pentru a elimina ambiguitatea în cazurile de viol, potrivit The Guardian.

În viitoarea lege se precizează că în cazul unui act sexual „da înseamnă da”, altfel, inclusiv tăcerea, nu reprezintă consimțământul și actul va fi considerat viol.

Modificarea legislativă a fost propusă de vicepremierul Carmen Calvo Poyatto. La elaborarea noii legi a participat și o profesoară în drept de la Universitatea A Coruna, Patricia Feraldo Cabana.

Cazul „La manda” (trad. haita de lupi) a stârnit proteste în toată Spania. Cinci bărbați au fost acuzați că au violat în grup o fată de 18 ani în timpul festivalului din Pamplona. Doi dintre ei au filmat agresiunea.

Tânăra părea în imagini tăcută și pasivă, iar instanța a interpretat această atitudine ca reprezentând un consimțământ. Mai mult, potrivit presei iberice, unul dintre judecători ar fi fost de părere că ea chiar se simțea bine.

După interpretarea judecătorilor, acuzațiile au fost reduse de la viol la agresiune sexuală. Cei cinci bărbați au fost eliberați pe cauțiune și așteaptă apelul contra sentinței de nouă ani de închisoare pentru agresiune sexuală. Unul dintre ei este militar, iar altul membru în garda civilă. Amândoi s-au întors în posturile lor.

„Acuzații vor să ne facă să credem că, în acea noapte, ei au întâlnit o fată de 18 ani, cu o viață normală, care, după 20 de minute de conversație cu oameni pe care nu-i cunoștea, a fost de acord cu un sex în grup ce a implicat toate felurile de penetrare, simultan în anumite momente, fără folosirea prezervativelor”, a declarat procurorul Elena Sarante.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.