Lege. Cine se vaccinează primește o zi liberă

Sursa: RoVaccinare / Facebook

Persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 vor primi o zi liberă, potrivit unei legi publicate, luni, în Monitorul Oficial. De asemenea, e important și câte doze faci. Dacă e vorba de un vaccin care se face în două doze, vei primi două zile libere.

Legea se aplică atât celor din mediul public, cât și celor din mediul privat, dar și studenților sau cadrelor militare.

Potrivit legii, este vorba despre: câte o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul angajaților din sistemul public și privat; câte o zi de scutire pentru frecventarea cursurilor, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul elevilor și studenților; câte o zi de permisie, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul cadrelor militare în activitate și al soldaților și gradaților profesioniști.

Ziua liberă se acordă în baza adeverinței de vaccinare eliberate. Dacă ziua liberă coincide cu cea a vaccinării, persoanele au obligația să depună adeverința de vaccinare în prima zi lucrătoare de vaccinare.

Benediciază și unul dintre părinți sau reprezentantul legal al copilului cu vârsta de până la 18 ani, precum și al persoanei cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani, în ziua vaccinării copilului, respectiv a persoanei cu dizabilități.

În cazul familiilor monoparentale, în declarația pe propria răspundere se va menționa faptul că părintele se află în una dintre situațiile prevăzute la art. 3 din Legea nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Pentru a nu afecta semnificativ activitatea angajatorului, angajații trebuie să informeze angajatorul cu privire la opțiunile de programare a zilelor libere pe care urmează să le solicite, în vederea asigurării în condiții optime a funcționării activității.