Stai la bloc? De mâine vei putea fi amendat chiar și cu 10.000 de lei

bloc de locuințe pentru tineri prima casă prima chirie anaf calculator rate prima casă 2019
Noua lege a asociațiilor de proprietari Foto: wrp.ro

Noua lege privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor intră în vigoare vineri, 28 septembrie.

Noua lege stabilește o serie de sancțiuni pentru cei care îi încalcă prevederile.

Astfel, necomunicarea de către proprietarul unei locuințe a modificării suprafeței utile către asociația de proprietari și administrația financiară locală constituie contravenție și se pedepsește cu amendă de la 200 la 1.000 de lei.

Proprietarii de locuințe care pun în pericol integritatea structurală a condominiului sau a altor proprietăți individuale, precum și buna funcționare a instalațiilor, riscă o amendă cuprinsă între 500 și 3.000 de lei.

Cel mai aspru vor fi sancționați proprietarii care schimbă destinația locuinței fără autorizațiile și aprobările necesare conform legii. Ei vor primi o amendă minimă de 5.000 de lei, amenda în aceste cazuri putând ajunge până la 10.000 de lei.

Tot cu amendă de la 5.000 la 10.000 de lei se pedepsește și neexecutarea de către proprietar a lucrărilor de întreţinere, reparaţii sau de înlocuire a elementelor de construcţii aflate în proprietatea sa individuală, dacă starea acestora este de natură să aducă prejudicii celorlalţi proprietari.

Modificarea aspectului proprietăţii comune de către proprietari, precum şi a elementelor constructive ale condominiului fără respectarea prevederilor legii se pedepsește tot cu amendă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei.

Mai multe informații despre noile prevederi ale legii găsiți aici.

Anterior, cea mai mare amendă prevăzută de vechea lege (legea nr. 230 din 6 iulie 2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari) era de 5.000 de lei.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.