Legalizarea canabisului în scopuri medicinale, adoptată tacit de Senatul României

Foto: Pixabay

Un proiect care prevede legalizarea cultivării, recoltării și comercializării produselor din canabis în scopuri medicinale în România a fost adoptat tacit, după ce senatorii nu l-au votat în termenul legal.

Proiectul a fost trimis în Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz. Dacă va fi adoptat și de deputați, iar apoi va fi publicat în Monitorul Oficial, marijuana va deveni legală și în țara noastră, la fel cum se întâmplă deja în multe țări civilizate din lume.

Scopul proiectului e să facă posibilă cultivarea, recoltarea și comercializarea plantei exclusiv pentru scopuri medicinale. Vor fi disponibile medicamente și preparate din canabis, doar pe bază de prescripție medicală.

Potrivit textului proiectului de lege, tratamentele pe bază de canabis vor putea fi prescrise pentru a scădea durerea cronică (în special în cazul pacienților care suferă de cancer) sau pentru a determina creșterea apetitului și reducerea pierderii în greutate, simptome asociate cu HIV/SIDA.

România nu este prima țară care face acest pas, după ce multe state din Statele Unite ale Americii, care a fost, istoric, cel mai mare adversar al canabisului, au reușit să legalizeze folosirea plantei, iar cifra de afaceri generată de această mutare depășește ordinul miliardelor de dolari.

Dacă în România, canabisul este considerat drog de risc, cei care dețin și o cantitate infimă riscând pedepse cu închisoarea, în multe țări din lume, atât consumul recreațional, cât și posesia, sunt  mai mult sau mai puțin legale.