Minunata lecție de viață a unui copil abandonat în spital la 6 luni. Peste ani, a devenit campion

emanuel chivoiu șah

Emanuel Chivoiu și trofeele sale. Foto: adevarul.ro

Emanuel Chivoiu din oraşul Mediaş, judeţul Sibiu, a fost părăsit de mamă când avea doar 6 luni. Acum, la vârsta de 15 ani, adolescentul este campion la șah și a strâns zeci de medalii și de diplome la competițiile la care a participat, relatează adevarul.ro.

Mama sa biologică l-a lăsat într-un spital din Sibiu. Peste ani, când s-au cunoscut, aceasta i-a spus că era un copil bolnăvicios, că tatăl lui o abandonase, iar părinţii i-au spus că nu are ce căuta cu un copil acasă. De la spitalul din Sibiu, a ajuns la Mediaş, într-un orfelinat. Aici l-a găsit familia Cristian.

Familia Cristian, care l-a luat în plasament, i-a devenit una adevărată şi l-a încurajat să-şi urmeze pasiunea pentru şah şi să facă performanţă.

Elisabeta Cristian avea pe atunci 49 de ani, lucrase ca laborantă la o întreprindere din oraş, iar la vârsta aceea a rămas şomeră. A lucrat un an în comerţ, apoi a auzit că o cunoștință a luat un copil în plasament ca asistent maternal.

A făcut o cerere, iar după 3 luni a mers la orfelinatul din Mediaș: „Ne-au spus să mergem la orfelinat la Mediaş, să-l vedem şi, dacă ne place, să-l luăm acasă. Am intrat, era după uşă pătuţul, şi el era blond şi creţ, avea 1 an şi jumătate, şi când am ieşit şi soţul m-a întrebat cum arată, i-am răspuns doar atât: «ca un înger»“.

A doua zi, cei doi soți împreună cu fiica şi fiul lor au venit la orfelinat cu o maşină încărcată cu de toate, decorată cu jucării, şi l-au luat acasă.

Emanuel Chivoiu și Elisabeta Cristian. Foto: adevarul.ro

Emanuel a început să fie interesat de șah pe când avea 6 ani și se plimba cu mama lui prin Sibiu. La un moment dat, a văzut în Parcul Astra câţiva bătrâni jucând şah. A vrut să meargă să vadă cum se joacă, iar mama i-a promis că-i arată acasă. Copilul a prins din prima mutările iar apoi, din clasa I, a început să fie pregătit de un profesor de șah.

Până acum, a strâns 30 de diplome, 15 medalii şi 8 cupe la concursuri de șah.

„Îmi place şahul pentru că te face să gândeşti, iar când joc, sunt în largul meu“, a povestit Emanuel pentru adevarul.ro.

În vara acestui an, a intrat la Liceul Teoretic „Axente Sever“ din Mediaş şi vrea ca ulterior să urmeze cursurile unei facultăți de informatică.

Soţii Cristian sunt acum pensionari, fiica lor s-a căsătorit, băiatul este plecat de patru ani în Danemarca. „E copilul nostru, cu fiica şi fiul nostru se înţelege perfect, copiii sunt fraţii lui, mamele noastre sunt bunici, sora mea – mătuşă, noi suntem, normal, mama şi tata“, a mai spus Elisabeta.

Emanuel Chivoiu. Foto: adevarul.ro

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

O lecție memorabilă. Tânăra fără un picior care își trăiește viața din plin

Secretul unei vieţi fericite. Cele 7 lecţii ale lui Tolstoi

Minunata lecție de viață oferită de tânăra numită „cea mai urâtă femeie din lume”

 


Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version