Lecție de patriotism. Cum sărbătorește Ziua Națională un etnic maghiar

Polgar Levente FOTO: Arhivă personală
Polgar Levente FOTO: Arhivă personală

Ultramaratonistul Polgar Levente va participa, pentru al treilea an consecutiv, de 1 Decembrie, la un maraton pe traseul Aiud-Alba Iulia. Invitația este deschisă pentru toți cei care vor să sărbătorească astfel alături de el Ziua Națională.

În 2015, Levi, așa cum îl știu prietenii, a alergat singur cu tricolorul, iar anul trecut a fost însoțit pe distanța de 30 de kilometri de un angajat al Penitenciarului Aiud, Mircea Mureșan. Pentru anul acesta sunt semne că ar fi vorba de un adevărat grup care va participa la acest maraton special.

Printre alții, e posibil să alerge alături de el și o parte din membrii grupului de sportivi Invictus, dar și alergători de la CSM București.

A creat și un eveniment pe pagina sa de Facebook – „Aleargă de 1 Decembrie de la Aiud la Alba Iulia”. Startul se vad la ora 7:00, din parcarea Colegiului Bethlen Gabor.

De asemenea, i-a invitat pe cei care doresc să participe să vină și cu câte un tricolor. De altfel, ca în fiecare an, Levi va avea asupra steagul României.

„Prin gestul meu, vreau să transmit un mesaj de pace, de unitate între etnii, de conviețuire în armonie. Nu ne interesează ura. Eu port în mine două etnii. Noi nu avem probleme aici (în Transilvania — n.r.), cum că unul e român, altul e ungur. Astea sunt povești, noi ne avem bine, trăim bine împreună”, a declarat el, pentru Agerpres.ro.

Levi nu e la primul gest de patriotism.A fost o mândrie şi o onoare să alerg pentru veteranii Armatei României. Nu poţi să nu fii mândru când alergi pentru ţara ta, când porţi în mână drapelul ţării tale. Eu asta am încercat să transmit mereu, că nu contează ce etnie avem, atât timp cât trăim în această ţară trebuie să o respectăm şi să o iubim!”, spunea în urmă cu o lună.

Potrivit Libertatea.ro, Levente Polgar şi-a pierdut mâna dreaptă într-un cumplit accident, când avea doar 6 ani, iar de atunci a luptat continuu pentru a-şi depăşi handicapul şi pentru a demonstra că poate face anumite lucruri mai bine chiar decât un om normal. Acum, Levi lucrează în construcţii şi este unul dintre muncitorii extrem de buni, apreciat de colegii săi.

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.