Lecția medicului Rădulescu. „E un bețivan ordinar. Nu trebuia ajutat”

FOTO: Captură Digi24
FOTO: Captură Digi24

Medicul Vasi Rădulescu a reușit să strângă, din donații, peste 90.000 de lei pentru bărbatul de 66 de ani, bătut în Brașov de doi tineri. Însă, pe lângă mobilizarea impresionantă de pe rețelele sociale și mesajele încurajatoare, au apărut și reacțiile care trădează prejudecățile românilor și demonstrează faptul că nu știm cum să-i ajutăm pe cei care se află în situații delicate. Este vorba despre cei care suferă de alcoolism, pentru că bărbatul bătut în Brașov a fost „acuzat” că „este un bețivan ratat”.

Medicul Vasi Rădulescu a avut și un răspuns la această reacție.

„«Ați greșit, domnule doctor. Nu trebuia să-l ajutați. Este un bețivan ordinar. O să fiți dezamăgiți cu toții. Da, a fost bătut, e rău ce s-a întâmplat, dar nu trebuia ajutat…»

Mi-a plăcut foarte mult articolul din Adevărul. E despre nepăsare, respingere, abandon. Poate că domnul D. avea probleme și consuma alcool, dar n-a stat nimeni să-l ajute în chestiunea asta. L-au dat afară. Nu luptăm, ci ne îndepărtăm”, a scris Vasi Rădulescu, pe Facebook.

El a mai spus că, în urma analizelor, nu a rezultat că ficatul îi este afectat de alcool. În plus, afirmă că reacția normală trebuie să fie cea de ajutor.

„Eu, din punct de vedere medical, nu am văzut un om în sevraj, ci unul calm. Medicul curant mi-a confirmat că nu are afectare hepatică. Dar să zicem că era consumator de alcool. Se poate îndrepta, nu trebuie să ne sperie asta. În material mai apar detalii despre posibile probleme psihice. Iarăși, fugim de asta ca arși. Suntem la pământ în acest segment. Să nu oferim ajutor specializat, ci să stigmatizăm repede, să fugim, să abandonăm.

Cele mai frumoase lupte în viață sunt cele date pentru alți oameni. Scuturați-vă puțin. Nepăsarea ucide. Vedem pe cineva cu probleme, nu facem nimic. Abandonăm prea ușor. Haideți să facem până la capăt. Fără frică. S-ar putea să iasă ceva tare frumos. Și e valabil de fiecare dată când lângă noi e cineva cu probleme”, a adăugat el.

„Alcoolismul poate fi scos din ecuație cu suport adecvat. Afecțiunile psihice pot fi gestionate frumos de specialiști. Poate există cauzalitate între ele. Și de multe ori există. Să punem lupa pe chestiunile acestea și să le reconsiderăm. E act de normalitate”, conchide medicul.

Cât de multe știu românii despre cum se tratează alcoolismul? Statisticile spun că doar unu din cinci alcoolici reușește să se lase singur de băut. O mare greșeală a apropiaților este să-l acuze pe alcoolic de lipsă de voinţă şi să-i spună că, dacă ar vrea cu adevărat să se lase de alcool, ar face-o.

În realitate, persoana respectivă nu mai are capacitatea de a controla consumul şi nu ştie ce altceva să facă în situaţiile în care simte dorinţa puternică de a consuma alcool, chiar dacă se simte vinovată şi ruşinată de efectele alcoolului asupra comportamentului său.

„Familia ar trebuie să renunţe la fantezia «dacă mă iubeşti, te laşi de băut». Dependenţa afectează tocmai voinţa, iar un specialist îl ajută pe dependent să-şi consolideze voinţa”, a declarat Eugen Hriscu, psihiatru specializat în tratarea dependenţelor, director ştiinţific la Alianţa pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor (ALIAT), pentru România Liberă.

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.