Lecţie de turism: Gazdă perfectă la aproape 90 de ani

Eugenia Pau are 86 de ani și face agroturism din anii '70. Foto: adevarul.ro
Eugenia Pau are 86 de ani și face agroturism din anii '70. Foto: adevarul.ro

Eugenia Pau face agroturism din anul 1970 şi a găzduit, de-a lungul timpului, turişti din Asia, Europa sau America de Sud în gospodăria ei din localitatea Sibiel. Cea mai mare mândrie a sa este faptul că nu a avut niciodată o reclamaţie.

Aflat în județul Sibiu, satul Sibiel are aproximativ 400 de locuitori. Istoria pensiunii bunicii Eugenia începe în anul 1970, când a început să ofere cazare și masă pentru tinerii turiști americani sosiți în localitate. Femeia avea pe atunci o casă cu trei camere, iar două camere le-a pus la dispoziţia turiştilor. Toaleta era în curte, iar oamenii se spălau la lighean, însă se îndrăgosteau de mâncarea delicioasă şi de locurile frumoase.

Curioși, turiștii doreau să-şi însoţească gazdele la muncile din gospodărie și mâncau lapte de la vacă sau plăcinte făcute în cuptor: „Făceam aceeaşi mâncare ca şi acum, ţărănească, tăiam găini, făceam supe cu găluşte. Străinii încălecau caii, mergeau cu noi pe câmp. Erau haioşi tinerii, mai ales americanii, nu ştiau cum să mănânce, turnau laptele în rachiu. Nu ştiam limba, dar ne înţelegeam prin semne“, povesteşte femeia în vârstă de 86 de ani, citată de adevarul.ro.

Cel mai important lucru este modul în care te porţi cu oamenii, consideră Eugenia: „Trebuie să nu fii morocănos, să fii vesel, să râzi, să se vadă că ţi-e drag să vină la tine în casă”.

„Avem turişti care şi acum, după atâţia zeci de ani, ne trimit vederi”

Cea mai bună dovadă că oamenii au fost mulţumiţi e faptul că face agroturism de atâţia ani şi are în continuare clienţi fideli, şi din străinătate, dar şi din ţară: „N-am avut o reclamaţie niciodată, care au venit o dată au venit şi a doua oară, au fost mulţumiţi şi au trimis şi pe alţii. Avem turişti care şi acum, după atâţia zeci de ani, ne trimit vederi. De asemenea, sunt mulţi care au venit şi trei-patru ani la rând“.

Gospodăria Eugeniei Pau a evoluat odată cu vremea. Ea şi familia ei şi-au făcut fosă septică, băi, au tras apa în casă, au demolat şura, grajdul şi şoprul şi au făcut camere pentru turişti. De-a lungul timpului au avut turiști din Europa (Marea Britanie, Austria, Elveţia, Cipru sau Germania), America de Sud (Argentina) sau Asia (Japonia, China).

Acum, la solicitarea lor, turiștii sunt aşteptaţi la intrarea în sat cu cai şi călăreţi. Sunt plimbaţi cu căruţele, iau masa la stână sau participă la nunţi tradiţionale și la şezători.

„De fapt, ei vor simplitate, pentru asta vin aici“, spune Aurel Pau, fiul Eugeniei, care face, de asemenea, agroturism. Bucuria cea mai mare a Eugeniei este faptul că tradiţia familiei merge mai departe: fiul ei se ocupă, de asemenea, de agroturism, fiica acestuia îi ajută la partea de promovare, iar fata Eugeniei are şi ea o pensiune în sat.