Leasingul pentru mașini electrice și obligațiile contractuale

Vrei să reduci impactul climatic pe care îl are compania ta și să scazi costurile pentru combustibili? O soluție avantajoasă și foarte căutată la momentul actual este reprezentată de mașinile electrice. Din ce în ce mai multe companii din România preferă aceste vehicule fără combustie internă, atunci când își reînnoiesc flota auto. În plus, dacă nu dispui de capital imediat, poți achiziționa vehiculele noi printr-o metodă avantajoasă de finanțare.

Leasingul este una dintre cele mai căutate metode de finanțare, în special pentru că societățile beneficiază de oferte personalizate atunci când vine vorba despre un leasing mașini electrice. Prin această soluție, antreprenorii români își eficientizează activitatea și reduc costuri semnificative cu carburantul. Ba mult, companiile au posibilitatea de a achita a bunurile dorite în rate, care pot fi prelungite până la 96 de luni.

Obligațiile utilizatorului (firmei solicitante)

Companiile care solicită finanțarea prin leasing sunt obligate să utilizeze bunurile în conformitate cu termenii contractului și să ofere instrucțiuni specifice celor care folosesc bunurile. În plus, clientul trebuie să respecte suma și termenii de plată și să utilizeze bunurile conform contractului.

În cazul în care se modifică condițiile inițiale de încheiere a contractului, societatea de leasing trebuie anunțată. De asemenea, este interzisă utilizarea bunurilor finanțate ca formă de garanție pentru absorbția împrumuturilor bancare.

Este important să fie clar înțelese și alte obligații care pot fi stipulate în contract, în funcție de circumstanțele specifice fiecărei companii. În cele mai multe cazuri, acestea se referă la:

● Plata către furnizor a ratelor lunare, asigurărilor și taxelor în cuantumul și în condițiile contractului de leasing mașini electrice;

● Asumarea riscurilor și obligațiilor care decurg din utilizarea autoturismelor, inclusiv riscul de pierdere, distrugere sau deteriorare a proprietății;

● Obligația de a continua achitarea ratei lunare până la valoarea integrală convenită;

● Asumarea cheltuielilor de întreținere auto;

● Permiterea verificărilor periodice a mașinii de către furnizor;

● Sesizarea companiei de leasing în cazul încălcării drepturilor de proprietate ale terților.

Obligațiile societății de leasing (finanțatorul)

Partea finanțatoare este o societate de leasing care oferă companiei tale dreptul de a folosi un autoturism printr-un contract de leasing financiar. Conform contractului de leasing mașini electrice, la momentul semnării contractului și pe toată perioada de finanțare, finanțatorul are o serie de obligații.

Societatea de leasing este obligată să respecte dreptul firmei solicitante de a alege furnizorul bunurilor dorite și să încheie cu aceasta un contract de vânzare-cumpărare.

Apoi, societatea de leasing trebuie să semneze un contract cu clientul pentru a transfera dreptul de utilizare al activului. În plus, o poliță de asigurare trebuie să fie semnată pentru bunul dorit și plătită de compania solicitantă.

La sfârșitul perioadei de leasing, finanțatorul trebuie să respecte dreptul utilizatorului de a cumpăra bunul, de a prelungi contractul sau de a rezilia contractul.

Procedura de preluare a contractului de leasing

Firmele care solicită o astfel de finanțare ar trebui să știe că au opțiunea de a transfera un contract de leasing mașini electrice unui alt utilizator.

Asemenea situații apar cel mai adesea atunci când firma solicitantă nu își mai permite să plătească ratele către societatea de leasing sau, din diverse motive, nu dorește să continue perioada contractată.

În astfel de cazuri, trebuie să găsești o altă firmă dispusă să preia contractul de leasing, atât în ​​ceea ce privește utilizarea vehiculului dorit, cât și toate obligațiile contractuale. Transferul are loc într-un proces numit novație. În acest fel, obligațiile contractuale sunt anulate și se creează un alt contract pentru noul utilizator. În concluzie, contractul de leasing financiar este actul pe care se bazează orice achiziție prin leasing mașini electrice. El trebuie să specifice anumite sume foarte importante, precum valoarea totală a contractului, valoarea ratei periodice și data plății acesteia. Alte informații cheie de menționat sunt: perioada de utilizare a autoturismului în regim de leasing financiar, obligația de asigurare a vehiculului și, nu în ultimul rând, denumirea bunului contractat și caracteristicile identificabile ale acestuia.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version