Le Monde: România vampirizează piața europeană a porumbului

FOTO: mute_gemini/Pixabay.com

FOTO: mute_gemini/Pixabay.com

Jurnaliștii de la cotidianul francez Le Monde spun că România ar urma să recolteze în acest an între 14,5 și 15 milioane de tone de porumb. În comparație, Franța va recolta 11,8 milioane de tone de porumb.

Acest lucru înseamnă că agricultura din România va prelua titlul de cel mai mare producător european de porumb, potrivit unei estimări făcute de Asociația Generală a Producătorilor de Porumb (AGPM).

„Agricultorii francezi nu au reuşit să evite puterea românească. Ţara lui Dracula vampirizează piaţa europeană a porumbului sau, cel puţin, o domină…

Nu este chiar o surpriză. Gurmanzii ştiu că, dacă polenta (terci din făina de porumb) este apanajul regiunii munţilor Apenini, acest fel de mâncare gustoasă poartă numele de mămăligă în Carpaţi.

Dar investitorii din România nu se gândesc doar la apetitul compatrioţilor lor. Profitul mare din cerealele galbene este rezultat din export”, scrie în articolul Le Monde.

Jurnaliștii francezi spun că producția de porumb a fost afectată de inundațiile din primăvară, care au întârziat plantarea. De asemenea, căldura din vară a uscat multe suprafețe de porumb.

Cu toate aceste probleme provocate de vremea nefavorabilă, sectorul agricol francez a reuşit să limiteze daunele printr-un randament la hectar de 93 de chintale de porumb.

Chiar dacă este vorba de o scădere faţă de cele 103 chintale obţinute în 2017, trebuie menţionat că anul trecut a fost vorba de o producţie istorică.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat pentru Agerpres.ro că România va fi pe primul loc în Uniunea Europeană la producția de porumb, însă nu a oferit și cifre exacte cu privire la nivelul recoltei.

Ministrul a apus că datele finale vor fi aflate la încheierea recoltatului, pentru că până la această dată din suprafața însămânțată s-a recoltat 87%.

Daea spunea la sfârșitul lunii august că România a avut producții record de grâu, porumb și floarea-soarelui, iar țara noastră va rămâne una dintre marile puteri cerealiere ale Europei, „pentru că are condiții extraordinare de climă și sol pentru a realiza randamente mari”.

FOTO: mute_gemini/Pixabay.com

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version